Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bønder i USA raser mot Trumps handelskrig-utspill

Bønder i USA er urolige for at Donald Trumps økte toll på aluminium og stål vil føre til av det blir vanskeligere for næringa å eksportere matvarer.

Handelskriger er en god ting, og de er dessuten lette å vinne, tvitret USAs president Donald Trump denne uka. Foto: AP Photo/John Bazemore/NTB SCANPIX

Torsdag varslet USAs president at landet vil innføre toll på 10 prosent for aluminium og 25 prosent for stål. Tiltakene skal ventelig signeres av presidenten til uka.

Beslutningen skaper uro og sinne i den amerikanske jordbruksnæringa, som frykter at de nye handelsrestriksjonene kommer til å slå tilbake på bønder og matindustri, skriver avisa Land Lantbruk.

Landene som rammes hardest av USAs tolløkning

De største eksportørene av stål til USA:

Canada: 16 prosent av all eksport

Brasil: 13 prosent

Sør-Korea: 10 prosent

Russland: 9 prosent

Mexico: 9 prosent

Tyrkia: 7 prosent

Japan: 5 prosent

Taiwan: 4 prosent

Tyskland: 3 prosent

India: 2 prosent

De største eksportørene av aluminium til USA:

Canada: 56 prosent av all eksport

Russland: 8 prosent

De Forenede arabiske emirater: 7 prosent

Kina: 6 prosent

– Forslaget åpner opp for mottiltak som vi er dypt urolige for at kommer til å skade det amerikanske landbruket, sier Brian Kuehl i organisasjonen Farmers for Free Trade til nyhetsbyrået McClatchy DC.

Venter handelskrig

Mange har uttrykt redsel for at USA og landets handelspartnere kommer til å ende opp i en tilstand av handelskrig. Kuehl sier at jordbruk og matindustri risikerer å havne i skuddlinja med økte tollsatser på sine eksportvarer. USA er verdens suverent største eksportør av matvarer.

Det er Canada, Brasil, Sør-Korea og Mexico som selger mest stål til USA. Alle disse landene er også store eksportland for amerikanskproduserte matvarer.

For bransjeorganisasjonen American Soybean Association er det knyttet spesiell uro til Kina, som er den største importøren av soya på verdensbasis.

– Kina er ikke bare USAs største kunde når det gjelder soya, men også det beste markedet for soyabønner. Mer enn en tredel av USAs soyaproduksjon selges til Kina, og verdien utgjør rundt én milliard dollar årlig, uttaler organisasjonen ifølge avisa AgriMoney.

Skuffede støttespillere

John Heissdorfer, president i American Soybean Association, sier han fortsatt støtter Trump som presient, men at organisasjonen skal se nøyere på de varslede tollendringene for de reagerer.

– Men denne gangen har Trump satt industri foran jordbruk, og det var jordbruket som fikk ham innsatt som president, sier Heissdorfer, ifølge avisa Farm Futures.

Organisasjonenene U.S. Wheat Associates og The National Association of Wheat Growers har også advart mot at andre lands motreaksjoner «kan komme til å skade USAs landbruksnæring alvorlig».

Les også: Den store melkekrigen mellom Trump og Canada

Fredag stupte prisene på såkalte futures-kontrakter på mange landbruksvarer, spesielt for livdyr som storfe og svin.

Annonse

Pat Roberts, leder i Senatets landbrukskomité, hadde ifølge McClatchy DC vanskeligheter med å finne ord som kunne beskrive hva han følte etter torsdagens toll-uttalelser fra Trump. Roberts representerer del landbrukstunge delstaten Kansas.

– Dette er folket som stemte på presidenten. Dette er hans folk. I en del av Kansas stemte hele 90 prosent på ham, og de kommer ikke til å bli glade for det her, säger Ben Sasse till McClatchy DC

Ber Trump besinne seg

Tysklands økonomiminister ba søndag president Trump besinne seg og ikke gjøre alvor av truslene om å innføre toll på import av europeisk-produserte biler, som prsiedenten fremmet lørdag truet.

Utspillet kom etter at EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker truet med å innføre straffetoll på en rekke amerikanske varer dersom Trump gjør alvor av å innføre høye tollsatser på stål og aluminium.

– Jeg håper at USAs president vil lytte til de mange fornuftige røstene fra hans eget land og ombestemme seg, sier økonomiminister Brigitte Zypries søndag.

– President Trump ønsker å spille et spill som ingen kan vinne, sier Zypries og legger til at flere og flere avgifter på flere og flere varer setter frihandel og velstand i fare.

Tenker på Tyskland

Ifølge Washington Post er det spesielt Tyskland Trump har i tankene når han truer med å innføre de nye tollsatsene.

En av Trumps handelsrådgivere, Peter Navaro, mener at tyske bilprodusenter har stjålet store markedsandeler i USA ved å la amerikanerne importere tyske biler i stor stil mens Tyskland selv har begrensninger på hvor mange amerikanske biler som kan selges på det tyske markedet.

I 2017 ble det solgt om lag 1,35 millioner nye tyskproduserte biler i USA.

(©NTB)

Neste artikkel

Til angrep på den norske modellen