Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bondeorganisasjon klager inn statskanalen etter kyllingreportasje

Den danske bondeorganisasjonen Landbrug & Fødevarer melder Danmarks Radio inn til Pressenævnet, tilsvarende Pressens Faglige Utvalg (PFU) i Norge

Den danske bondeorganisasjonen L&F klager Danmarks Radio inn til pressens klageorgan i Danmark. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Den danske bondeorganisasjonen L&F klager Danmarks Radio inn til pressens klageorgan i Danmark. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Grunnen til at bondeorganisasjonen har valgt å klage inn radiokanalen er en reportasje om vanninnhold i kyllingkjøtt.

I reportasjen skal DR anklaget kyllingslakterier for å tilsette mer enn det som står oppført på pakningen. Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemelding, ifølge Landbrugsavisen.dk.

Bondeorganisasjon mener redaksjonen mangler dokumentasjon for påstandene sine.

– Vi pleier å kunne ta en dialog med medier når de gjør feil eller viderebringer uriktige opplysninger. Men i vår dialog med DRs redaksjon har det ikke vært noe interesse i å lytte til argumenter eller faktaopplysninger. Vi har en opplevelse av at reportasjens konklusjon har vært tatt på forhånd, og har vært urokkelig, sier Flemming Nør-Pedersen, direktør i bondeorganisasjonen ifølge avisen.

Første gang de klager inn

Ifølge L & F konkluderer statskanalen med at pakker med kyllingkjøtt i danske butikker er direkte ulovlige. Dette er noe organisasjonen ikke kjenner seg igjen i.

Dette er første gangen bondeorganisasjonen melder noen inn for Pressenævnet, som er en presseetisk organ på lik linje med vårt eget Pressens Faglige Utvalg (PFU).

– Å bringe noen inn for Pressenævnet er en alvorlig sak. Den slags vil vi kunne gjøre i de tilfellene hvor vi ikke ser noen annen utvei, og hvor vi mener vi har en god sak. Vi ønsker helst å ta dialogen med mediene istedenfor å bruke tiden på en sånn sak. Men vi kan heller ikke akseptere at et medium ser bort fra faktaopplysninger i en så markant historie som den DR har frembrakt, sier Nør-Pedersen.

Høyt vanninnhold

Det er DR-programmet Kontant som har laget saken. Redaksjonen er et forbrukerprogram, på lik linje med for eksempel Forbrukerinspektørene på NRK. Tester de har fått gjort viser at i sju av ni tilfeller var vanninnholdet høyere i kyllingkjøttet enn det som sto på pakken.

Danske Coop opplyste at det var genetisk utvikling som hadde ført til at vanninnholdet har økt.

– Vi har spurt produsenten om de har tilsatt mer vann enn avtalt, og deres svar er at de har utviklet noen kyllinger som har naturlig høyere vanninnhold, og at derfor blir den samlede vannmengde høyere, sier informasjonsdirektør i danske Coop, Jens Juul Nielsen til DR.

Les hele reportasjen i DR her.

Fødevarestyrelsen, som er underlagt Miljø- og fødevaredepartementet i Danmark, mener at det høye vanninnholdet er ulovlig.

– Det lever ikke opp til kravene i lovgivingen. Resultatene bekrefter at dette er det grunn til å se nærmere på. Det er aldri helt fint når man ser resultater som ikke lever opp til lovgivingen, sier soussjef i Fødevarestyrelsen Pernille Lundquist Madsen til kanalen.

L&F mener det ikke er noe slik lovgiving som gjør at det selges ulovlig kyllingkjøtt i Danmark.

Neste artikkel

Hurtigvoksende kyllingselskap landet rekordomsetning