Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bonde saksøker tysk selskap for klimaendringer

Den peruanske fjellbonden Saul Luciano Lliuya har saksøkt det tyske energiselskapet RWE. Begrunnelsen er at selskapets utslipp er farlig for ham, familien hans og levebrødet.

RWE er et energiselskap, kontroversielt på grunn av investeringer i olje og gass og bruk av kull - som her, utenfor byen Niederaussem - som nå dras for retten for klimaendringer. Foto: Reuters
RWE er et energiselskap, kontroversielt på grunn av investeringer i olje og gass og bruk av kull - som her, utenfor byen Niederaussem - som nå dras for retten for klimaendringer. Foto: Reuters

Lliuya er fjellbonde og også turistguide som bor i landsbyen Huaraz i Andesfjellene.

Landsbyen er nå truet av faren oversvømmelse, som følge av at isbreer i fjellene smelter. Dette skyldes klimaendringene, ifølge forskere. I søksmålet hevder Lliuya at 50.000 mennesker er i faresonen for en slik flom.

Kravet fra Lliuya, som får hjelp fra diverse tyske organisasjoner med å dekke utgifter til advokat, er at energiselskapet RWE må betale en andel av kostnadene for preventive tiltak i tilfelle en slik stor flom. Det gjelder både forbedringer av hus og bygninger, og forsøk på å bygge demninger og annet som leder vannet forbi landsbyen i tilfelle flom.

RWE avviser alle slike tiltak. RWE er Tysklands største energiprodusent, og beskyldes i søksmålet for å være Europas største CO2-forurenser, og for å alene være ansvarlig for omtrent 0,5 prosent av de totale utslippene siden industrialiseringen begynte.

Annonse

Det er utviklingsorganisasjonen Germanwatch som melder om saken, men den er også gjengitt i flere andre medier, som nyhetsbyrået AFP og diverse tyske aviser. Det er nesten et år siden bonden leverte inn søksmålet, som altså ble fremmet for retten torsdag. Regionalretten i Essen skal fram mot 15. desember avgjøre hvorvidt saken går videre fra første rettsrunde til runde nummer to - hvor partene legger fram bevis og prosederer.

Rettssaken er den første i sitt slag i Europa.

RWE vil ikke kommentere saken, utover å si at de avviser at de kan holdes eneansvarlig for utslipp som har ledet til klimaendringer og at isbreene i Andes smelter. De hevder at selskap kun kan være erstatningspliktige for noe de beviselig har eneansvar for.

Neste artikkel

Klima og naturkatastrofar