Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Betente temaer kan avgjøre valget i Finland

– Kampen om å bli det største partiet er viktigere enn noensinne, sier statsviter Göran Djupsund. Søndag går finnene til valg.

Klimaspørsmål kan prege søndagens valgresultatet i Finland. 15. mars demonstrerte finsk ungdom i Helsingfors. Den unge demonstrantens plakat har påskriften «Vi er den siste generasjonen som kan påvirke». Foto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / AP / NTB scanpix
Klimaspørsmål kan prege søndagens valgresultatet i Finland. 15. mars demonstrerte finsk ungdom i Helsingfors. Den unge demonstrantens plakat har påskriften «Vi er den siste generasjonen som kan påvirke». Foto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / AP / NTB scanpix

Finland har vært ledet av et forretningsministerium etter at den finske regjeringen gikk av 8. mars i år. Statsminister Juha Sipilä fra Centerpartiet fikk ikke gjennomslag i Riksdagen for en omfattende helsereform og besluttet at hans sentrum-høyre-regjering skulle gå av.

Nå er helsereformen ett av flere betente temaer under valget som gjennomføres søndag 14. april. Også klimaspørsmål og innvandring ser ut til å ha påvirket folkeopinionen i forkant av valget.

Valget synes nå å stå mellom to politiske motsetninger: Sosialdemokratene og det konservative Samlingspartiet.

Sosialdemokratene, som leder meningsmålingene, nekter imidlertid å samarbeide med Samlingspartiet som ligger an til å bli det nest største partiet. Det er uvanlig i Finland hvor koalisjonsregjeringer snarere har vært regelen enn unntaket.

– Kampen om førsteplassen er viktigere enn noensinne, sier professor i statsvitenskap Göran Djupsund ved Åbo Akademi.

Privatisering og helse

De siste ukene har dagsordenen vært preget av en stor debatt om privatiseringen av helse- og omsorgsbransjen. Avsløringer har avdekket flere alvorlige feil og mangler ved to store omsorgsbedrifter. Til tross for at myndighetene skal ha gransket virksomhetene, har problemene vedvart.

– Disse skandalene har særlig påvirket det konservative Samlingspartiet, som har vært opptatt av stor valgfrihet, sier statsviter Göran Djupsund.

Ifølge flere meningsmålinger ser det ut til at opposisjonspartiet Sosialdemokratene ligger best an til å overta makten og statsministerposten. Partiet kan ha høstet velgere som følge av deres motstand mot å privatisere deler av sosialvesenet og eldreomsorgen, som den tidligere sentrum-høyre-regjeringen ønsket å gjennomføre.

Annonse

Innvandringsdebatt

I desember ble det kjent at politiet i Uleåborg etterforsker tre saker der innvandrere er siktet for overgrep mot mindreårige. Det har reist en ny innvandringsdebatt, som særlig det nasjonalistiske partiet Sannfinnene kan ha tjent på.

– Meningsmålinger tyder på at Sannfinnene har fått økt oppslutning som følge av dette, sier Djupsund.

Etter at partiet ble splittet i 2017, har Sannfinnene vært et opposisjonsparti under ledelse av Jussi Halla-Aho. De står for en strengere asyl- og flyktningpolitikk og var den utløsende årsaken til at partiet ble delt i to.

Den andre blokken av partimedlemmer forlot partiet og dannet Blå framtid. De ble værende i regjeringen som altså valgte å gå av 8. mars i år.

Klimaspørsmål

Ifølge Djupsund kan partienes ulike klimatiltak også komme til å påvirke søndagens valgresultat.

Mens Sosialdemokratene har stilt seg positive til en utfasing av fossilt brennstoff og økte skatter på rødt kjøtt, har Sannfinnene og Blå framtid valgt motsatt strategi.

– De har vært tydelige på at Finland står for en ekstremt liten andel av verdens utslipp, og de vil være forsiktige med tiltak som påvirker mennesker liv. De har blant annet omtalt bilisme som en menneskerett, sier Djupsund og legger til at denne retorikken kan hanke inn velgere fra Sosialdemokratene.

Ifølge Djupsund er det uvanlig med den tydelige oppdelingen av de to blokkene med Sosialdemokratene på den ene siden og det borgerlige Samlingspartiet på den andre.

– For å være strategisk bør de andre partiene alliere seg med det partiet som gjør det best, sier han.

Neste artikkel

Bidens ledelse er mer solid enn Hillarys var i 2016