Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

BASF kjøper del av Bayer for 55 milliarder kroner

Den ene kjemigiganten kjøper deler av den andre, slik at den andre kan kjøpe en tredje.

Bayers planlagte oppkjøp av Monsanto er omstridt. Her fra en demonstrasjon mot planene i den tyske byen Leverkusen tidligere i høst. Foto: Federico Gambarini/AP/NTB scanpix
Bayers planlagte oppkjøp av Monsanto er omstridt. Her fra en demonstrasjon mot planene i den tyske byen Leverkusen tidligere i høst. Foto: Federico Gambarini/AP/NTB scanpix

Bayer har solgt unna de delene av selskapet som driver med plantevernmidler og foredling av såvarer til BASF, meldte Reuters rett før helga.

Prisen som BASF måtte ut med, er på 5,9 milliarder euro – noe som tilsvarer rundt 55 milliarder kroner. Handelen må godkjennes av EU-kommisjonen før den kan gjennomføres.

Hvis kommisjonen gir grønt lys, vil mer enn 1800 ansatte, hovedsakelig i USA, Tyskland, Brasil, Canada og Belgia, få BASF som sin nye arbeidsgiver.

Bayer håper at salget vil føre til at konkurransemyndighetene godkjenner at selskapet kjøper det amerikanske selskapet Monsanto.

Delen av Bayer som BASF kjøper, omsatte for 1,3 milliarder euro (rundt 12 milliarder kroner) i 2016, ifølge den svenske avisa ATL Lantbrukets Affärstidning.

Har gitt opp før

BASF er verdens tredje største produsent av kjemiske produkter til landbruket. Selskapet har hittil ikke satset på kombinasjonen genmodifiserte planter og tilpassede sprøytemidler.

I stedet har selskapet innrettet sin produktutvikling i retning av planter som er genmodifisert til å være tolerante mot tørråte eller motstandskraft mot tørke.

Ett eksempel på BASFs tidligere utviklede produkter er den tørråte-resistente industripoteten Amflora, som ble godkjent for dyrking i EU i 2010.

Annonse

I 2013 trakk BASF sine søknader om søknader om godkjenning av GMO-poteter i EU. Den gang oppga selskapet grasrot-motstand mot GMO-er i Europa som hovedgrunn.

EU gransker oppkjøp

Avtalen mellom Monsanto og Bayer var klar allerede i september 2016. Prisen for Monsanto var satt til 66 milliarder dollar, eller drøyt 545 milliarder norske kroner.

Direktør Werner Baumann i Bayer uttalte i oktober 2016 at han var sikker på at både USAs og EUs konkurransemyndigheter kom til å godkjenne oppkjøpet.

Hvis Bayers oppkjøp av Monsanto blir godkjent, vil det resulterende selskapet bli størst i verden innenfor landbrukskjemisk industri.

EU-kommisjonen uttalte i august at nedsalgene som Bayer har varslet ikke går langt nok, skriver Reuters.

Kommisjonen har startet en granskning av hvordan Bayers kjøp av Monsanto vil påvirke konkurransen i markedet for såkorn og landbrukskjemikalier. Granskningskommisjonen skal etter planen uttale seg i januar.

Neste artikkel

Ut mot import av russisk mais: – Gir inntekter inn i den russiske krigskassa