Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Annenhver pakke med dansk svinekjøtt inneholder MRSA-bakterier

Den danske Fødevarestyrelsen fant MRSA-bakterier i 48 prosent av alle pakker med dansk svinekjøtt i butikk.

48 prosent av alle pakkene med dansk svinekjøtt i danske butikker inneholder MRSA, viser en undersøkelse fra Fødevarestyrelsen. Foto: Siri Juell Rasmussen
48 prosent av alle pakkene med dansk svinekjøtt i danske butikker inneholder MRSA, viser en undersøkelse fra Fødevarestyrelsen. Foto: Siri Juell Rasmussen

Dansk landbruk har i lang tid slitt med høy andel av dyr som er smittet av den antibiotikaresistente bakterien MRSA.

LA-MRSA

(Livestock-Associated Meticillin Resistent Stafylokokkus Aureus)

Stafylokokker er bakterier som normalt finnes på huden til mennesker. Vanligvis er den harmløs og ufarlig.

Dersom hudens barriere blir brutt, for eksempel ved sår, skader eller sykdom i huden, kan disse ufarlige overflatebakteriene trenge inn i kroppen.

Bakterier som forandrer seg slik at de ikke lot seg drepe av penicillin, førte til utvikling av meticillin. Dette er et spesial-penicillin beregnet for motstandsdyktige stafylokokker.

Bakteriestammer som også er motstandsdyktige mot meticillin kalles MRSA – Meticillin Resistent Stafylokokkus Aureus.

Varianten LA-MRSA kan overføres til mennesker.

Ifølge Mattilsynet er målsettingen med å holde svineholdet fritt for MRSA er å forhindre at det bygges opp et nytt smittereservoar for befolkningen og å unngå økte kostnader i helsevesenet.

Symptomer på MRSA-infeksjon kan være sår på huden som varierer fra ufarlige til alvorlige. Den kan føre til infeksjoner i hudens dypere lag og gi hevelse som sprer seg raskt.

MRSA-smitten ikke er farlig for grisene, og det er heller ikke farlig å spise smittede dyr. Smitten kan derimot gå fra dyr til mennesker og omvendt, og være skadelig for mennesker med svekket immunforsvar.

En undersøkelse utført i 2014 av Fødevarestyrelsen, som er Danmarks svar på Mattilsynet, viste at 68 prosent av alle slaktesvin var smittet av bakterien. I dag er andelen trolig høyere.

– Voldsom stigning

En ny undersøkelse som Fødevarestyrelsen offentliggjorde denne uken viser at 48 prosent av alle pakkene med dansk svinekjøtt som ble solgt i danske butikker inneholder MRSA. Til sammenligning var det MRSA i 28 prosent av pakkene med utenlandsk kjøtt i de danske butikkene.

Forrige gang Fødevarestyrelsen testet var i 2011. Da var kun 10 prosent av det danske kjøttet infisert av MRSA.

• Les også: Trøbbel i grisehuset: Antibiotikaresistente MRSA-bakterier er ute av kontroll i danske grisehus

– Det er en voldsom stigning som avspeiler den store utbredelsen av MRSA i konvensjonelle svin, sier professor Hans Jørn Kolmos, forskningsleder for klinisk mikrobiologi på Odense Universitetshospital til avisen Ingeniøren.

– Ikke farlig å spise

Den danske Fødevarestyrelsen understreker at det ikke er farlig å spise dansk svinekjøtt, og at det er liten risiko for bli smittet av å tilberede og spise MRSA-infisert svinekjøtt. De vil nå videresende funnene til en ekspertgruppe på MRSA som skal vurdere om man bør se på risikovurderingene for ferskt kjøtt igjen.

– MRSA i svinekjøtt er ikke den dominerende smittemåten for mennesker. Men vi må huske på at i 12 prosent av tilfellene hvor vi registrerer svine-MRSA hos mennesker kan man ikke høre det tilbake til kontakt med svin. De fleste av de 12 prosentene blir nok smittet gjennom andre mennesker, men kjøtt er også en mulighet, sier Kolmos til avisen.

• Les også: – Danmark sprer svinesykdom til hele verden

Annonse

I likhet med i Norge er man også i Danmark pliktig til å innrapportere tilfeller av MRSA. I Danmark ble det ifølge Statens Serum Institut i 2016 registrert 3539 tilfeller av MRSA hos mennesker. Tallet har økt kraftig de siste årene. I 2007 ble det kun registrert 660 tilfeller.

Til sammenligning ble det ifølge Folkehelseinstituttet registrert 2237 tilfeller av MRSA i Norge. Omtrent halvparten av de smittede i Norge var smittet i utlandet, mens danskene var smittet i utlandet i ett av fem tilfeller.

Mener tiltak er unødvendig

Hele 8,4 prosent av matvarene som ble solgt i Danmark i 2015 var økologiske, noe som gjør danskene til det mest økologielskende folkeslaget i verden. Likevel er heller ikke økologisk dansk svinekjøtt i butikkene fritt for MRSA. I Fødevarestyrelsens undersøkelse ble det nemlig funnet MRSA i 32 prosent av de undersøkte pakkene med svinekjøtt.

I fjor skrev Nationen at det likevel kun ble funnet MRSA hos seks prosent av grisene i økologiske svinebesetninger i Danmark i 2015.

• Les også: Frank bygde nytt grisehus etter MRSA-utbrudd

Veterinær og sjefkonsulent Jan Dahl i interesseorganisasjonen Landbrug & Fødevarer sier til Ingeniøren at grisene smitter hverandre med MRSA både på vei til og på selve slakteriet. Han er likevel ikke bekymret for at det er MRSA i annenhver pakke med dansk svinekjøtt, og mener det er unødvendig å innføre tiltak for å stoppe MRSA-smitten.

– Vi skulle helst vært foruten, men det er viktig å fastholde at dette ikke er et matsikkerhetsproblem, sier Dahl.

Neste artikkel

Dansk ambassadør kjøpte gård til 60 millioner