Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Amerikanske bønder saksøker kyllingselskaper

Mener landets største kyllingselskaper samarbeider om prisen de betaler til bøndene.

En gruppe amerikanske bønder har saksøkt flere av landets største kyllingselskaper. Illustrasjonsfoto: Siri Juell Rasmussen
En gruppe amerikanske bønder har saksøkt flere av landets største kyllingselskaper. Illustrasjonsfoto: Siri Juell Rasmussen

En gruppe amerikanske kyllingbønder har gått til sivilt søksmål mot flere av landets største kyllingselskaper, skriver Reuters.

Bøndene mener selskapene driver med ulovlig kartellvirksomhet gjennom utveksling av data om hvor mye de betaler til bøndene for å holde utbetalingene til bøndene så lave som mulig, noe som igjen økte overskuddet til selskapene. Bøndene hevder også at selskapene skal ha avtalt seg at de ikke skal konkurrere om bønder seg imellom.

Tyson Foods, Pilgrim's Pride og Sanderson Farms er blant de saksøkte selskapene.

Les også: Sonny (70) er Trumps landbruksminister

Torsdag denne uken gikk Sanderson Farms ut og benektet påstandene i søksmålet. De sa at de er klare til å kjempe mot søksmålet.

Annonse

– Vi vil at bøndene som har kontrakter med oss skal lykkes og vi konsulterer ikke med konkurrentene våre om hvor mye bøndene får betalt, sa Gary Mickelson i Sanderson Farms.

Bøndene krever økonomisk kompensasjon for pengene de mener at de har tapt som følge av samarbeidet mellom selskapene.

Totalt har rundt 25.000 amerikanske bønder kontrakter med kyllingselskaper og produserer kylling til en verdi av 90 milliarder dollar, rundt 740 milliarder norske kroner.

Neste artikkel

Stadig flere klekker ut butikkegg – professor advarer