Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Amerikanere vil ha plantedrikk – økobøndene sliter

Amerikanske økomelkbønder må slakte kyr etter dalende salg. Nå går forbrukerne over til plantebaserte produkter.

Amerikanske melkebønder som har satset økologisk sliter med fallende priser. Foto: Frank May / NTB scanpix

De siste årene har mange amerikanske melkebønder lagt om til økologisk produksjon, i takt med at etterspørselen etter økologiske matvarer har skutt i været. I 2016 var det 267.500 økologiske kyr i USA, noe som er en økning på over 30 prosent de siste fem årene. Samtidig har en rekke matleverandører også satset stort på produkter med økologisk melk.

Nå er imidlertid trenden i ferd med å snu. The Wall Street Journal skriver at salget av økologisk melk i butikkene har gått ned med 2,5 prosent det siste året. Salget av konvensjonell melk har gått ned med 4,5 prosent. Samtidig har spesialmelk som laktosefri kumelk og plantemelk hatt en økning i salget på hele 10,5 prosent.

Vil ha mindre økomelk

– Markedet er mettet, sier Evan Rainwater i butikkjeden Albertsons Cos om nedgangen i salget av økomelk til The Wall Street Journal.

• Les også: Nå vil Rørosmeieriet ha sine egne melkebønder

Danone, som er ren av verdens største produsenter av ferske meierivarer, velger nå å bruke en større andel av deres økologiske melk i produkter som ost, yoghurt og fløte.

– Markedet for premium meieriprodukter blir presset av overproduksjonen av økologisk melk. Vi går nå inn for å redusere tilførselen til oss, sier Cécile Cabanis i Danone.

Må slakte kyr

Nedgangen i etterspørsel etter økologisk melk gjør også at bøndene nå får betalt mindre. Mens de ved begynnelsen av 2016 fikk nesten 40 amerikanske dollar for 100 pund (omtrent 45 kilo) melk, fikk de ved utgangen av 2017 27 dollar. Det gjør også at tidene blir tøffere for bøndene som har gått over til økologisk drift.

Annonse

• Les også: Tine vil ha flere økomelkbønder – men ikke hvor som helst

– Jeg blir nødt til å sende gode, produktive dyr til slakt, sier økobonde Sean Mallett til avisen.

Stabiliserer seg i Norge

Her i Norge har det foreløpig ikke vært noen tilsvarende nedgang i salget av økologisk drikkemelk, men salget kan være i ferd med å stabilisere seg. Ifølge tall fra Nielsen ble det solgt økologisk melk for 124 millioner kroner i første halvår i 2017, noe som er 3 millioner kroner mer enn første halvår i 2016. Det skjer etter at det har vært en kraftig økning i salget siden 2010, da omsetningen var på i underkant av 60 millioner kroner.

• Les også: Disse svenskene vil ta over melkeglasset ditt

Samtidig har salget av plantedrikker økt også her. I 2016 ble det importert 5,7 millioner liter drikke basert på korn, ris og soya. Det er mer enn fire ganger så mye som det kom til Norge for ti år siden.

Neste artikkel

Til angrep på den norske modellen