Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

207 miljøvernere drept i 2017

207 personer som jobbet med vern av miljø og naturområder, ble drept i 2017, ifølge Global Witness. Tallet er det høyeste organisasjonen har registrert.

Årets statistikk viser en økning på sju drap sammenlignet med fjoråret. Drapene er fordelt på 22 land, og 60 prosent av miljøvernerne mistet livet i land i Sør-Amerika.

Dette inkluderer Brasil – der hele 57 miljøvernere ble drept i 2017.

Global Witness knytter et stort antall av drapene til gruvedrift, skogbruk og firmaer som fratar lokalsamfunn landområder i forbindelse med landbruk. 46 av drapene skjedde i forbindelse med den sistnevnte sektoren, ifølge statistikken.

– Lokale aktivister blir drept i en situasjon der myndigheter og forretninger ser på rask profitt som mer verdt enn menneskeliv. Flere av varene som ender i butikkhylla er et resultat av blodsutgytelse, sier organisasjonens talsperson Ben Leather.

Myndigheter står bak drap

Organisasjonen hans beskriver en urovekkende tendens på verdensbasis der statlige aktører ofte er involvert i volden, og oppgir at regjeringssoldater var involvert i 53 av fjorårets 207 drap.

– Myndigheter, firmaer og investorer er pliktige til å støtte og beskytte utsatte miljøvernere. De har også makten til å gjøre det, og muligheten til å garantere rettsforfølgelse når angrep skjer. Men enda viktigere: de kan forhindre at angrepene skjer ved å lytte til lokalsamfunn, respektere rettigheter og drive forretninger på en ansvarlig måte, sier Leather.

Forverret situasjon på Filippinene

Annonse

Global Witness viser til en negativ utvikling på Filippinene.

Der har 48 miljøvernere blitt drept – det høyeste tallet registrert i et asiatisk land siden Global Witness begynte å føre oversikt i 2002 og en økning på 70 prosent fra i fjor.

Nyhetsbyrået AP skriver at det er indikasjoner på at hæren på Filippinene har vært delaktige i flere av drapene. Dette på et tidspunkt der myndighetene ønsker at mer land skal brukes til industrielt landbruk.

General Benjamin Madrigal i det filippinske forsvaret sier at hæren ikke aksepterer at aktivister og andre utsettes for utenomrettslige drap.

Han sier også at de filippinske styrkene sørger for at miljølover blir fulgt, og samtaler mellom selskaper og lokalsamfunn.

Kritiserer Duterte

President Rodrigo Duterte ber på sin side de store firmaene om å opptre ansvarlig.

– Jeg advarer uansvarlige gruvebedrifter og deres kunder om å slutte å ødelegge vannkilder, skoger og havressurser. Vi kan ikke lenger fiske i elvene. Alt er forurenset. Og fargen er ikke engang brun eller hvit – den er svart, sa presidenten mandag i sin tale om rikets tilstand.

Budskapet var ikke nok til å overbevise Kalikasan, en organisasjon som overvåker angrepene mot landets miljøvernere.

– Hvordan kan du si at du forsvarer naturmangfold, miljøet og naturressurser når de som forsvarer disse, innfødte og bønder, blir angrepet av ditt eget politi og forsvar, spør Kalikasans kampanjekoordinator Leon Dulce.

Neste artikkel

Hurtigruta skal seile på død fisk og skogavfall