Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tore Jardar Wirgenes ber Jens Stoltenberg forby pelsdyroppdrett

Tore Jardar Johannessen Wirgenes har sendt et par pelsfri votter i julegave til Jens Stoltenberg. I et medfølgende brev ber han statsministeren ta grep og avvikle pelsdyrnæringen.

- Min filosofi er veldig enkel: Dyr skal ikke være i bur, sier Tore Jardar Johannessen Wirgenes, som sammen med kona Michelle Skjønsholt Wirgenes driver Virgenes gård i Vestfold. De to ble et par i 2006, da de deltok i TV 2-programmet «Jakten på kjærligheten».

- Dyrevelferd viktigstWirgenes er ellers kjent for å være en veldig engasjert bonde med sterke meninger om det norske landbruket. I fjor var han en av finalistene i kåringen «Årets unge bonde» fordi juryen anså ham som et godt forbilde for andre matprodusenter. Wirgenes driver økologisk gårdsdrift, blant annet med gris.

- Men det å drive økologisk eller ikke økologisk er egentlig ikke så viktig. Det viktigste er at dyrene har det bra, at dyrene får gå fritt ute i sitt rette element, og utfolde seg, sier han.

Derfor sa Wirgenes ja da Dyrevernalliansen nylig utfordret ham til å fronte et utspill mot pelsdyroppdrett.

- Viktig debatt- Jeg har ikke behov for oppmerksomhet rundt min egen person, men jeg mener dette er en viktig debatt som ikke må dysses ned. Jeg mener det er dumt å ikke engasjere seg. Dyr skal ikke være i bur, det vet jeg som bonde.

Les også: Befolkningen delt i synet på pelsdyroppdrett

Informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, er glad for at Wirgenes ville være med på en felles julegave fra dem til Jens Stoltenberg.

- Tore Jardar er en flott representant for denne saken. Han er en bonde som viser at det er mulig å leve av landbruk med god dyrevelferd. Sammen har vi sendt et par syntetiske votter og et brev i julegave til statsminieteren. Det har vi gjort for å minne ham på pelsdyrsaken. Vi oppfordrer ham til å ta grep og forby pelsdyroppdrett, sier hun.

Nok problemer allerede- Hvorfor har ikke regjeringen sørget for et forbud? Nå har de hatt syv år på seg, og siden heller ikke landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum ordner opp, bør statsminister Jens Stoltenberg ta grep, sier Wirgenes.

Annonse

Les også: Ap stenger døra for pelsdyrnæringa

Han beskriver Vedums syn på dyr som «foreldet».

- Jeg tror Senterpartiet ville vært et mye større parti om de hadde tatt dyrevelferd på alvor, sier han.

Les også: Lundteigen mener pelsdyroppdrett er et etisk dilemma

Wirgenes opplever at mange bønder ønsker en avvikling av peldyrnæringen, men at få tør å si det offentlig.

- I landbruket har vi nok problemer allerede. Vi trenger ikke den svært omstridte pelsdyrnæringen på toppen av det hele.

Wirgenes understreker at han ikke ønsker å angripe peldyrbøndene.

- Mange av dem er veldig flinke, og følger reglene til punkt og prikke. Men dyr i bur er uansett ikke rett. Det tilsier sunt bondevett.

Neste artikkel

Pollestad til Bollestad: Pelsdyrforskrift vil gi økonomisk ruin