Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Steinar Bastesen frykter at Kystpartiet forsvinner

Stifteren av Kystpartiet, Steinar Bastesen, frykter at hans gamle parti kan bli utradert. Partiledelsen lover bot og bedring og vil ta kystfolket tilbake.

Bastesen er aktuell med boka «Utsikt fra kvaltønna». Der presenterer han sin egen sammenhengende historie om hvalfangst i snart 30 år. Samtidig svinger den gamle partilederen pisken over Kystpartiet. For Bastesen har heller ikke glemt politikken. Han innrømmer at han gjerne kunne ha stilt som partileder for Kystpartiet på nytt.

Med dagens ledelse mener Bastesen at Kystpartiet, som han stiftet i 1999, etter hvert kommer til å bli helt borte.

Ingen utviklingBastesen vil likevel ikke avlive sitt eget parti i et intervju med Nationen. Han mener partiet er i ferd med å ta livet av seg selv ved å være usynlig for folk flest. Bastesen, som ble ekskludert fra Kystpartiet i 2008 etter en årelang strid med partiledelsen, mener at kystbefolkningen og kystnæringen ikke lenger har noen egen representasjon verken i Stortinget eller andre steder.

Les også: Kystparti-politiker får kritkk for Facebook-melding

- Jeg vil fastholde at kysten trenger folk som meg, som bokstavelig talt jakter på gode resultater. Det sier mannen med selskinnsvesten, leder for hvalfangerne i årene 1984 til 1996, fisker, hvalfanger, lokalpolitiker, partistifter og stortingsrepresentant.

Vil skjerpe segKystpartiets leder Bengt Stabrun Johansen i Alta er enig med Bastesen i at partiet drives for dårlig.

- Kystpartiet må administrere mindre og bli mer synlig og handlekraftig overfor folk flest i distriktene, sier Stabrun Johansen til nationen.no.

Les også: Kystpartiet svekker Nord-Norge

Annonse

I begynnelsen av september har Kystpartiet sitt landsmøte. Da må politikken tømres fram mot neste høst.

- Skal vi ha håp om å få en representasjon på Stortinget, må vi skjerpe oss, sier Johansen. Han håper på sterkere allianser i en rekke nordnorske kommuner. Så langt har Kystpartiet til sammen 44 representanter i norske kommunestyrer. Partiet har også tre ordførere og er representert i flere formannskap. I Alta kommune har partiet politisk dominans sammen med Venstre, Frp og Høyre. Kystpartiet er også på plass fra Vardø i nord til Kvænangen i sør. Stabrun Johansen håper at partiet etter hvert skal finnes fra kysten i nord til Lindesnes i sør.

For miljøetI sin nye bok slår Bastesen til lyd for å verne om alt liv i havet slik:

- Matsikkerhet er den største utfordringen. Her kan blant annet økt fiske bidra til å møte utfordringen med den globale matsikkerheten, sier Bastesen.

Les også: Opp og ned for bygdelister

67-åringen er i dag blant annet konsulent og rådgiver for oljeindustrien i nord. I sin nye boka, som blir den tredje i rekken, håper han få satt søkelys på mange av utfordringene langs kysten. Bastesen sier at han er godt fornøyd med det han har fått utrettet i livet. Ikke minst med tanke på runden fra å være hvalfanger og hvalkriger til å ende opp som parlamentarisk leder.

Den gamle «kystkrigeren» tar til orde for fortsatt hvalfangst av vågehval i Barentshavet. Den erfarne fangstmannen mener uttaket av vågehval fra norske hvalfangeres side har vært bærekraftig og i tråd med forskernes og myndighetenes tilrådninger.

Neste artikkel

Miljødirektoratet skal undersøkje klimarisiko i kommunane