Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Polske bær på norske brødskiver

De siste årene har vi importert stadig flere frosne bær fra utlandet. Flesteparten av disse handler i syltetøy på norske brødskiver.

Forbruket av frosne jordbær og bringebær i Norge er på over 4000 tonn, viser statistikk fra Landbruks- og matdepartementet (LMD).

- Dette er et forbruk som norske produsenter ikke klarer å dekke, sier seksjonssjef Jens Tjentland i LMD.

Les også: Opnar for større import av bær

Han sier at norske bærprodusenter i stor grad produserer til konsummarkedet, og at det derfor er for få bær til frossen levering.

- Men det er viktig å huske på at årsaksbildet sannsynligvis er sammensatt, og at også økonomi kan ha innvirkning på hvor mange bær som importeres eller ikke, sier Tjentland.

Til syltetøy

Størsteparten av de frosne bærene som importeres til Norge brukes til syltetøy, noen til singelfrosne bær. Hos syltetøyprodusent Stabburet, som blant annet leverer merkevaren Nora, kan de bekrefte at det ikke fins nok norske bær til industriproduksjonen.

Annonse

Les også: LED-lamper i bærdyrking kan utvide sesongen- Stabburet kjøper i dag alt vi kan av norske bær som er tilgjengelig for industriell produksjon. Hvor mye vi må importere avhenger av tilgangen på de ulike bærene og hvordan årets sesong har vært her hjemme, sier produktutviklingsdirektør Edel Anita Westhagen i Stabburet.

Hun sier at alle de store bærprodusentene har problemer med å få nok norske bær. Derfor ser de seg nødt til å importere bær fra utlandet.

- Vi kjøper skogsbær fra blant annet Finland og Sverige. Når det gjelder hagebær kjøper vi det som er tilgjengelig, i tillegg til å importere fra blant annet Polen, sier Westhagen.

Polen på brødskiva

Bondebladet.no kan fortelle at nordmenn er aller mest glade i jordbærsyltetøy. Hos Stabburet kan de bekrefte at interessen for jordbær på brødskiva er stor: Deres mest solgte syltetøy er Noras Hjemmelagde Jordbærsyltetøy.

Tall fra statistisk sentralbyrå viser at Polen uten tvil er det landet vi importerer flest frosne jordbær fra.

I juli i 2009, 2010 og 2011 importerte Norge henholdsvis 430.985 kg, 408.540 kg og 364.420 kg jordbær fra Polen.Til sammenligning importerte vi 12.000 kg, 25.507 kg og 32.000 kg jordbær fra Kina, som er nummer to etter Polen på listen.

Neste artikkel

Rekordlang jordbærsesong i Norge