Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nr. 91 Stomperud med 75-årsjubileum som soldat

Mange mener det ikke er helt jul i huset før årets tegneseriehefte med Nr. 91 Stomperud er på plass. Tegneserieheltens 75-årsjubileum ble markert på Akershus Festning i dag.

Det er 75 år siden tegneseriehelten August Stomperud ikledde seg den norske hæruniformen og dukket opp i Norsk Ukeblad for første gang. I anledning dagen og jubileet inviterte Egmont Serieforlaget, Forsvaret og August Stomperud selv til en festlunsj i Norges Hjemmefrontmuseum i Oslo den 15. november.

Stomperud i egen person

De besøkende ble møtt av en smilende og blid frilansskuespiller August Sanengen fra Oslo som personifisere Stomperud. På plass var også dagens stomperudtegner Håkon Aasnes. Han tegnet i flere år de populære figurene Seidel og Tobram i Nationen. Den tredje hovedpersonen som hadde funnet veien til Hjemmefrontmuseet, var Leif Isaken, mannen som har tegnet serien i en mannsalder.

Moderniserer Stomperud

Både Leif Isaksen og Håkon Aasnes sa seg glade for at de hadde fått blitt kjent med Nr. 91 Stomperud og ga uttrykk for glede i arbeidet med denne spesielle tegneseriefiguren, som først dukket opp i Norsk Ukeblad 10. april 1937. I 2005 tok Aasnes over som forfatter og tegner og er i gang med å revitalisere og modernisere Stomperud, blant annet med innslag av snakkebobler, flere kvinnelige, militære bifigurer samt større vekt på dagsaktuelle temaer.

Annonse

Ny serie

Den aller første tegningen kom i en annonse for to nye tegneserier som skulle begynne i Norsk Ukeblad uken etter. Den første tegneseriesiden kom så i Norsk Ukeblad nr. 16, og Stomperud fikk pryde ukebladets forside i nr. 17.

Skuespiller August Sanengen sier til nationen.no at det er en sann glede å få levendegjøre Nr. 91 Stomperud på et slikt jubileum.

- Det er gutten som har hatt 75 år i kongens klær og som fortsatt holder seg godt, sa Sanengen i møte med de fremmøtte gjestene på Hjemmefrontmuseet.

Her var det også holdt av plass til en samtale med de to Stomperud-tegnerene som ble intervjuet av serieeksperten Morten Harper.

Neste artikkel

Svinenæringen lover å skjerpe seg