Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kriserammet SV børster støv av motstanden mot NATO

Tiden er moden for å revurdere Norges deltakelse i NATO-alliansen, mener SV, som skjerper tonen i forslaget til nytt partiprogram.

Utenrikspolitisk talsmann Snorre Valen benekter at det er den krisepregede oppslutningen rett over sperregrensen som gjør at programkomiteen velger å spisse et velkjent SV-budskap: Norge ut av NATO - selve saken som protestpartiet er stiftet på. Foruten en og annen diskusjon om NATOs tilstedeværelse i Afghanistan, har debatten om norsk medlemskap ligget brakk de siste sju årene med rødgrønn regjering. I en spørreundersøkelse i desember i fjor svarte tre av fire at de mener Norges medlemskap i NATO trygger landet. Nå varsler SV at NATO blir en av partiets hovedsaker i den kommende valgkampen og i partiets arbeidsprogram for neste stortingsperiode. - NATO-debatten har fått fornyet aktualitet når vi trekker oss ut av Afghanistan, men også fordi vi har utsikter til et stormaktsspill i nordområdene, sier Valen til NTB.

Les også: Regjeringspartiene under 36,9 prosent Forslaget til program for 2013 til 2017 offentliggjøres mandag og skal gjennom en høringsrunde før endelig debatt og vedtak på landsmøtet i mars.

Aldri mer AfghanistanDet er en hovedprioritet for SV at «Norge ikke deltar i offensiv krigføring i NATO-regi» og at «Norge må i stedet arbeide for å styrke FNs fredsbevarende rolle», foreslår programkomiteen, som ledes av partiets nestleder Inga Marte Thorkildsen.

Les også: Forsvarsministeren: - Norges innsats i Afghanistan har vært vellykket - Krigen i Afghanistan må være den siste Norge deltar i i NATO-regi og uten vedtak i Stortinget. Advarslene i 2001 om at dette vil ta mange år og koste mange tusen menneskeliv ble nesten latterliggjort, men nå viser det seg at de stemte, sier Valen. I innledningen til kapittelet foreslår programkomiteen følgende formulering: «SV vil erstatte medlemskapet i NATO med en nordisk forsvarsallianse». Da Sosialistisk Folkeparti ble stiftet i 1961, var det av en gruppe NATO-motstandere og USA-kritikere som var blitt ekskludert fra Arbeiderpartiet samme år. Den såkalte tredje vei var et utenriks- og forsvarspolitisk alternativ som verken lente seg mot USA eller Sovjetunionen.

Annonse

Profilerer seg før valgetSV sliter tungt på meningsmålingene etter sju år som lillebror i den rødgrønne regjeringen. Velgervandringen synes til en viss grad å antyde at Arbeiderpartiet får æren for politiske seire SV mener å ha vunnet, mens tradisjonelle SV-velgere synes misfornøyde med at partiet tilsynelatende har kompromisset for mye i regjering. Uansett har de sju siste årene etterlatt seg et inntrykk av at det er lite som skiller mellom SV og Ap i praktisk politikk.

Les kommentar: Når selv heltene mister troen Derfor er det i opptakten til valgkampen før stortingsvalget neste år stor oppmerksomhet om å tydeliggjøre egen politikk. I den prosessen ligger «en noe strammere analyse» av hvorfor SV er imot NATO-medlemskap, ifølge Valen, som holder fram at «opprustning må påregnes» når stormaktene retter oppmerksomheten mot nordområdene. - Vi ser økt interesse fra Russland, Kina, Japan og EU, og det vil bringe inn en sikkerhetspolitisk dimensjon. Da er det ikke udelt positivt at Norge er NATO-medlem. Amerikanernes interessepolitikk baserer seg på militær tilstedeværelse, og jeg mener det er i norsk interesse å unngå en militarisering av nordområdene, sier Valen. (©NTB)

Neste artikkel

Avskogingen i Amazonas øker kraftig