Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innvandringsmotstander Jan Høeg i reklamefilm for Tine kulturmelk

Jan Høeg (tredje person fra venstre i bildet over) har vært formann i Folkebevegelsen mot innvandring, og er fortsatt medlem av foreningen. I tillegg er han en av skuespillerne i Tines nasjonalromantisk inspirerte reklamefilm for kulturmelk.

Tine SA la i august i år ut en ny reklamevideo for kulturmelk på Youtube.

«Kulturmelk er drukket av barske nordmenn i generasjoner - er du klar for ditt første glass?» spør selskapet.

Debatt i sosiale medier

I videoen er det en gjeng spreke og barske eldre nordmenn som er aktive ute i norsk natur. De hugger ved, løper opp bratte bakker, bokser og surfer. På slutten av filmsnutten tar den spreke gjengen seg et glass Tine kulturmelk på stranden. Musikken i filmen er en nyinnspilling av Johan Nicolaisens kjente «Mot i brystet».

Mandag ble det kjent at en av skuespillerne i reklamefilmen er den profilerte innvandringsmotstanderen Jan Høeg. Opplysningen ble gjort kjent og spredt i sosiale medier. På Youtube, Facebook, Twitter og Underskog har Tines motiver ved å velge nettopp Høeg blitt heftig debattert i dag.

Javel, gamle rasister, det er altså slike gutter Tine mener Norge vil ha? spør en på Youtube.

Jan Høeg er født 1923 i Larvik. Han var motstandsmann under andre verdenskrig, og i 1952 ble han norgesmester i stup. Høeg var fra 1988-1989 formann i Folkebevegelsen mot innvandring. I dag er han medlem og foreningens pressetalsmann.

Tine beklager

Annonse

Tine beklager mandag kveld at Høeg er med i deres reklamefilm for kulturmelk.

- Vi beklager sterkt at det i en av våre reklamefilmer er brukt en skuespiller som er tilknyttet en organisasjon med holdninger som ikke er forenelig med våre verdier. Dette tar vi sterk selvkritikk på, sier kommunikasjonsrådgiver Øystein Syrstad.

Han sier at Tine ikke var kjente med Høegs bakgrunn da filmen ble laget.

- Vi ønsker ikke å bli knyttet til de holdninger som denne organsiasjonen står for, og innskjerper våre rutiner for å unngå hendelser som dette i framtiden. Filmen slik den fremstår nå vil ikke bli vist mer på tv, sier Syrstad.

Det er reklamebyrået Try som står for innleie av skuespillere og for produksjonen av filmene, opplyser Tine.

- Men hva som kommer på skjermen er til slutt vårt ansvar, sier Syrstad.

Tines reklamefilm er nå fjernet fra Youtube og det er ikke lenger mulig å spille av filmen på våre nettsider.

Neste artikkel

Hyller norsk mat i verdensklasse