Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Frp-er sammenligner Bama med mafia

Stortingsrepresentant Jørund Rytman hevder Bamas driver butikk på en mafialignende måte.

Rytman har brukt sommeren til jobbe i flere virksomheter. Blant annet var han hos en bonde i Larvik, og der fikk stortingsrepresentanten kontakt med Bama. Møtet ble en stor overraskelse for Rytman.

- For meg, som ikke er så inn i det, så er det mafialignende tilstander. Det virker som de har tilnærmet monopol, sier han til Nettavisen NA24.

Rytman har oppfattet det slik at bøndene ikke har andre valg enn å levere til Bama, og har de først en avtale med Bama får de ikke lov til å selge poteter og grønnsaker verken på torget eller til andre oppkjøpere.

- I avtalen står det at man må gi alt en produserer til en avtalt pris. Det er rart at man ikke kan gå på torget i for eksempel Larvik og selge der til turister og så videre, sier Rytman til na24.no.

Bama har over 60 prosent av det norske markedet for frukt og grønt. Selskapet eies av Reitan-familien med 20 prosent, Nergaard-familien har 34 prosent og Norgesgruppen har 46 prosent eierandel.

Forbrukerrådet har ved flere anledninger registrert saker der bønder mener å ha blitt stengt ute fra sine lokale butikker, siden butikkene av sin kjeden ikke får lov å gjøre innkjøp utenom den kjeden de er tilknyttet. I februar uttalte fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet at Bama bør splittes opp.

Annonse

Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan reagerte kraftig på uttalelsen.

- Det viser nok en gang at Forbrukerrådet har feil fokus i dagligvarebransjen. Med en slik innfallsvinkel så bør også Tine, Nortura, Orkla og Rieber splittes. Forbrukerrådet har ikke fått med seg den sterke konkurransen som er mellom kjedene på frukt og grønt, og at det er tette skott mellom kundeforholdene. Vi forholder oss til Bama som til enhver annen leverandør når det gjelder forhandlinger, sa Ole Robert Reitan den gangen til Handelsbladet FK.

Denne gangen har verken Bama eller Ole Robert Reitan svart på Nettavisen NA24s forespørsler om kommentar. Nationen.no forsøker også å få kommentarer fra Bama.

Bama hadde i 2010 et årsresultat på over 170 millioner kroner. Av det tok eierne 150 millioner i utbytte.

Neste artikkel

Selskaper kan importere 1600 tonn utenlandske egg neste år