Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bygdefolk sier ja til ulv

To av tre som bor i rovdyrutsatte områder mener dagens bestandsmål for ulv er akseptabelt eller bør økes.

Blant dem som ikke bor i slike områder, mener 85 prosent det samme, viser en ny undersøkelse, som TNS Gallup har utført i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Undersøkelsen er utført i høst og har hatt 4000 respondenter, inkludert et spesialutvalg på 1000 fra 35 kommuner i fire regioner som har store rovdyr. Den første rapporten fra undersøkelsen foreligger i dag, og retter søkelyset spesielt mot forskjellene mellom bygd og by, og mellom rovdyrområder og resten av landet.Forskerne forteller at undersøkelsen bekrefter noe de lenge har trodd og at det er ulvemotstanderne som roper høyest.

- De fleste som er veldig mot ulv, mener det mye sterkere enn de som mener det motsatte, sier seniorforsker Ketil Skogen til Dagbladet.Undersøkelsen viser at et betydelig flertall i befolkningen vil ha bestander av alle fire rovdyrarter (bjørn, jerv, gaupe og ulv) som er minst på dagens nivå. Ganske mange ønsker større bestander, og det er flere som ønsker at bestandene skal økes, enn som ønsker at de skal reduseres.

Annonse

En sammenligning med tall fra en undersøkelse i 2000 viser en mindre andel i 2010 enn i 2000 som ønsker reduserte bestander, og flere som ønsker en økning. Den største gruppa både i 2000 og i 2010 er de som mener at bestandene er omtrent passe store.Undersøkelsen forteller også at 53 prosent av alle spurte at de vil akseptere ulv i nærheten av eget bosted.

Melding fra redaksjonen: Debattforumet i denne saken er besluttet lukket inntil videre. Det er noen personer som ikke klarer å forholde seg til alminnelige regler for debatt og som forsurer diskusjonen med personangrep og annet tøys. Vi har ikke kapasitet til å overvåke debattene 24 timer i døgnet, og har derfor ikke annet valg enn å stenge. Nationen beklager!

Neste artikkel

Er du redd for å møte bjørn i sommer? Slik oppfører du deg