Etter at Ap gjorde et historisk dårlig valg og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mister makta i hovedstaden for eksempel, er Ap-veteran og Raymond Johansens onkel, Thorbjørn Berntsen, skuffet og på jakt etter syndebukker. Senterpartiet utpekes.

Valgnatta, da høyresidas seier var tydelig, slo Berntsen til med følgende uttalelse til Dagbladet: "Vi bør droppe dette opplegget med Senterpartiet, det blir så uklart. De politiske skillelinjene forsvinner jo. Isteden bør Ap vise fram høyre-venstre-aksen i norsk politikk."

Thorbjørn Berntsens behov forsyndebukker, kan være forståelig ut fra Arbeiderpartiets elendige valg. Ap gikk drøyt tre prosentpoeng tilbake, og endte på 21,7 prosent oppslutning. Partiets dårligste resultat siden 1924. For første gang på 99 år er Høyre landets største parti, med 25,9 prosent av velgerne.

Det kan være nyttig å minne Berntsen, "Leppa fra Grorud", og andre med dårlig minne, om et par ting: Ap mistet oppslutning i stortingsvalget i 2021 også, og endte på drøyt 26 prosent, mens Sp gjorde et historisk godt valg, og fikk nær 14 prosents oppslutning. Ap kom til regjeringsmakt takket være Sp.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Sps regjeringsfraksjon har stått last og brast med Ap i regjering, og lojalt svelget kameler. For lojalt, mener deler av grasrota i Sp. En av de største kamelene, var elektrifiseringen av Melkøya, Ap og Equinors store prosjekt. Lojaliteten kostet Senterpartiet tilliten og oppslutningen i Nord-Norge.

Ap-veteran ber Støre droppe Sp

Sp kunne ha satt egen tydelighet og oppslutning foran regjeringssamarbeidet. Det har vært konfliktsaker som er store nok. Ikke minst i energipolitikken. Aps motstand mot å ta strukturelle grep om energipolitikken og strømprisene her til lands for å innfri formuleringene i Hurdalsplattformen, har tæret på Sps oppslutning. Flere av Sps stortingsrepresentanter og ordførere har gjentatte ganger etterlyst strukturelle grep for å sikre en viss styring med prisen på strøm fra norsk vannkraft i Norge.

"Berntsen mener Støre bør profilere seg mer med tydelige oppgjør mot kapitalmakta", skriver Dagbladet. Har Berntsen glemt at det var Ap-ledelsen selv som sammen med Høyre sørget for å koble Norge til EUs energiunion, og avgi suverenitet til Acer. Slik at markedet kan rå i energipolitikken. Her er det Sp som står sammen med LO, SV og Rødt, ikke Ap.

Det er ved å "droppe dette opplegget" med Høyre, at kan Ap bidra til å "vise fram høyre-venstre-aksen i norsk politikk", slik Thorbjørn Berntsen etterlyser.

Sp gikk tilbake 6,2 prosentpoeng og endte på 8,2 prosent i valget. Sp ofrer oppslutning i lokalvalget mot å få realisert mest mulig av egen politikk i regjering med Ap. Fordi Ap i deler av politikken fortsatt står nærmere Sp enn Høyre.