Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Surmelk til jul

Vi gir fjøsnissen hovedrollen på melkekartongen til jul, erklærer Tine. Så feil kan man ta.

Julemelkekartongene fra bondeeide Tine har satt sinnene i kok hos mange. På helmelken hyler en ulv mot månen. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix

På helmelkskartongen til Tine har noen tegnet inn en hylende ulv. Verket er ikke signert, men kunstneren bor garantert ikke på Rena.

Vår felles julehistorie fra norske gårder handler om mye mer enn bare et fat med grøt på låven, skriver Tine. Ja, den handler også om ulv, en tilbakevendende plage i mørketida på 1800-tallet. Lokale historiebøker er fulle av beretninger om hesteskysskarer og fôrkjørere som ble overrasket av ulveflokker i vinternatta.

I min hjemkommune slet folk med å få tak i vann til kyrne i barfrostvintre, da bekker og brønner var frosset til. Vannhullene på elve- og sjøisen ble patruljert av ulver. Et effektivt bidrag til lavere melkeproduksjon.

Før unionsoppløsningen bidro skyttervesenet og staten til nesten å utrydde ulven. Tine-kartongene fremstiller gårdsbruk med innlagt elektrisitet og driftsbygninger med kjørebru og båsfjøs. Det er samvirkets tid, tidligst på 1930-tallet. Da fantes det knapt rovdyr i Norge. Som historisk bilde er kartongene ubrukelige, selv før fjøsnissene tegnes inn. Snekker Andersen så aldri ulvespor i snøen.

Fjøsnissen passet på både folk og fe, ifølge Tine. Han rakk dessverre ikke å redde kalvene til Halvor Sveen. De måtte avlives i fjor sommer etter å ha vært i kontakt med Tines juledekorasjon. De ga null liter melk til julegrøten på Rena.

«Ulven er like naturlig på melkekartongen som Gammel-Erik er i juleevangeliet.»

Annonse

Mange av Tines kunder synes bøndene overreagerer. – Ikke la bondemafiaen knekke dere, oppfordrer Jens-Erik Geirsen Tine på Facebook. Han er nok ikke klar over at mafiaen eier hele Tine.

Men det er melkebøndene. Før pleide de å få et brett med ost fra sitt lokale meieri til jul. Nå får de en kartong med ulv på, hilsen Tines kommunikasjonsavdeling, Lakkegata, Oslo.

– Norske villdyr er naturlige illustrasjoner i historien om den norske fjøsnissen, sier Tines kommunikasjonsdirektør Lars Galtung. Å ja da.

Ulven har en plass i skandinavisk natur. For norske gårdsbruk har den aldri gjort annet enn djevelskap. Ulven er like naturlig på melkekartongen som Gammel-Erik er i juleevangeliet.

Neste artikkel

Halvor Sveen langer ut mot VIF-Klanen