Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Slutter Sylvi å sylve, Hareide?

Sinnet mot justisministeren er unisont i KrF. Men kan Erna Solberg garantere at Listhaug aldri skal være Listhaug mer?

Grunner: Hvor ydmyk skal Knut Arild Hareide være mot folk som kaller ham feig? Foto: Siri Juell Rasmussen
Grunner: Hvor ydmyk skal Knut Arild Hareide være mot folk som kaller ham feig? Foto: Siri Juell Rasmussen

Kristelig Folkeparti er et lite parti i villrede bak lukkede dører akkurat nå. Derfor er det også et sinne der inne på møte/bomberommet der partiets landsstyre i dag diskuterer mistillit mot justis- og beredskapsminister Sylvi Listhaug.

Partileder Knut Arild Hareide innledet møtet med å snakke om vårt ansvar for hverandre, tillit mellom folk, om å ikke sette grupper opp mot hverandre. - Kall det sosial kapital, kall det samfunnslivet, kall det anstendighet, sa Hareide.

Denne anstendigheten har en fiende.

– En justisminister skriver at stortingsflertallet setter terroristenes rettigheter foran nasjonens sikkerhet. Hun trekker andres motiver i tvil. Det er enda mer alvorlig med 22. juli som bakteppe. Det er usaklig, spekulativt og feilaktig. Det skader tilliten mellom oss som bor i dette samfunnet, sa Hareide til sine. Det høres ikke ut som et varsel om tillit til justisministeren.

– Nå må det bli slutt på polariserende og splittende retorikk og oppførsel, sa Hareide. Det virker som om han snakker til statsministeren, ikke Listhaug.

Sistnevnte var unnvikende i 6 dager, måtte ha fire forsøk på å si unnskyld for den famøse Facebook-posten om Ap og terrorister. Det er rom for tilgivelse og forsoning. Men problemene med Listhaug stikker dypere enn den siste Facebook-posten, sier Hareide.

"Det fremstår som svært usikkert om Erna Solberg kan gi Knut Arild Hareide en garanti for at Sylvi Listhaug aldri mer skal være Sylvi."

Annonse

KrF krever slutt på listhaugianismen i regjering. Det fremstår som svært usikkert om Erna Solberg kan gi Knut Arild Hareide og KrF en garanti for at Sylvi Listhaug aldri mer skal være Sylvi. Aldri mer spille på oss og dem, «med oss eller mot oss», "lik og del", "takk for blomstene selv om du er rasist og jeg tar avstand."

Kan Erna «ville ikke brukt akkurat de ordene» Solberg gjøre KrF-ere trygge på at hun har satt justisministeren så på plass at de aldri mer skal bli anklaget for å slikke muslimske ledere oppetter ryggen? Mitt tips er nei.

Taktisk, teknisk og tidsmessig bør KrF frede regjeringen - igjen. Men det finnes noe som er rett, og noe som er galt, forkynner Hareide. Partiets bystyremedlem i Oslo, Erik Lunde, siterer Astrid Lindgren: «Ibland måsta man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort.»

Hvor mange ganger i de nærmeste årene skal Knut Arild Hareides flokk tåle å høre Frp-ere som Christian Tybring-Gjedde braute selvsikkert at KrF vil "feige ut" heller enn å kaste regjeringen?

Ydmykhet er en kristen dyd. Men kristenrockerne i U2 hyller den stolte: "They could not take your pride." Det er akkurat den regjeringen Solberg er iferd med å frata KrF. Og en lort er en lort, uansett regjering.

Neste artikkel

Erna Solberg om rikingflukt: – Synes ikke synd på dem