Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ingen synlig Jeløya-effekt

Kun mindre endringer for de tre regjeringspartiene. Jeløya-erklæringen ser ikke ut til å gjøre større utslag på meningsmålingene.

Partilederne Erna Solberg (H) (midten), Siv Jensen (Frp) (t.v.) og Trine Skei Grande (V) på Hotel Jeløy Radio der partilederne utmeislet sin nye politiske plattform. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

På Norfaktas meningsmåling for Nationen og Klassekampen denne måneden går riktignok de tre partiene samlet tilbake med nærmere tre prosentpoeng. Men endringene er likevel ikke større enn at de er innenfor de såkalt feilmarginene. Om noe, kan en konkludere med at regjeringsplattformen i alle fall ikke har gitt regjeringspartiene noen ny opptur.

Undersøkelsen er utført av Norfakta på oppdrag for Nationen og Klasse-kampen 30. og 31. januar. 1003 spurte. Feilmargin for utvalget som helhet er inntil 3,1 prosent. 17 prosent svarte vet ikke. 5 prosent svarte vil ikke stemme/vil ikke svare. Mandater er utregnet ved hjelp av Celius.

På den andre siden ser det heller ikke ut til at de alvorlige varslingssakene i Høyre og i Frp påvirker oppslutningen om partiene negativt. Dette står i skarp kontrast til Arbeiderpartiet, som opplevde en markert nedgang på meningsmålingene samtidig som varslersakene mot tidligere nestleder Trond Giske ble rullet opp i media.

Det er ikke lett å forstå hvorfor et parti «straffes» av velgerne for varslersaker, mens andre framstår upåvirkede. Kanskje henger det sammen med at Ap er et erklært feministparti, og at velgerne derfor stiller høyere krav til dette partiet enn til Høyre og Frp i disse sakene. Forskjellen kan i alle fall ikke skyldes alvorlighetsgraden i varslersakene. Med det som har kommet fram i media, framstår sakene om tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise og Frps Ulf Leirstein som mer alvorlige enn saken mot Giske.

Annonse

En annen mulig forklaring er at Giske-saken, i motsetning til sakene i Høyre og Frp, utløste interne stridigheter mellom ulike fløyer i partiet.

Arbeiderpartiet forsøkte denne uka å legge Giske-saken bak seg, etter et ekstraordinært landsstyremøte som virket samlende. På vår måling noterer Ap seg for et nytt bunnresultat, men undersøkelsen ble nok gjennomført før den eventuelle effekten landsstyremøtet slår inn. Det blir spennende å følge Aps utvikling framover.

Eneste større utslag på denne målingen er SV, som går fram to prosentpoeng. Dette er trolig en korrigering fra forrige politiske barometer, der SV – uten spesiell grunn – gikk kraftig tilbake på målingen. Det tyder på at januar var en feilmåling for SVs del.

• Les også: KrF har svinga seg over sperregrensa

Neste artikkel

Tid for vårrengjøring i Sp