Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hva sier Siv da?

Det finnes to borgerlige regjeringsalternativer der Sylvi Listhaug ikke er med. Vil Siv Jensen foretrekke en Ap-regjering?

Valget: Siv Jensen kan bil nødt til å velge mellom en grødgrønn eller en sentrum-høyreregjering. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Valget: Siv Jensen kan bil nødt til å velge mellom en grødgrønn eller en sentrum-høyreregjering. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Senest på tirsdag vil kyllingracet, eller «chicken run», avgjøres: Enten backer regjeringen og fjerner Sylvi Listhaug, eller så backer KrF-leder Knut Arild Hareide ut og redder den justisministeren han gikk til valg på å fjerne.

Muligheten for at Listhaug kan flyttes på internt i regjeringen, synes som et blindspor. Statsministeren har sørget for å lekke klar beskjed i pressen i helgen om at da går regjeringen heller av. Ernas sysaker er riktignok kommet i uorden i det siste, men ett sted går grensen. Det gjelder å følge kutyme, som bergenseren Solberg sier: Det er statsministeren som bestemmer hvem som sitter hvor. Stortinget har å vise tillit eller mistillit til den regjeringen som sitter.

Om Solberg hadde villet fjerne Listhaug fra regjeringen sin på grunn av illojalitet, hadde hun gjort det for lenge siden. Nå er det for sent, slik det ble for sent å skifte ut klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) i april i fjor.

Da hadde Helgesen trampet rundt i ulvejaktbråk i fire måneder, med juridiske betenkninger avgitt med lav sakskunnskap og intern uenighet med Landbruks- og matdepartementet. Det toppet seg da Helgesen presterte et lovforslag som ikke en eneste stortingsrepresentant stemte for.

Men da Marit Arnstad og Sp varslet mistillitsforslag, måtte Solberg frede Helgesen. Skal man skifte ut statsråder, kan det ikke se ut som om det er Stortinget som presser det frem. Derfor ble Helgesen sittende til over valget.

Det er altså et regjeringsskifte KrF tar stilling til under mandagens sentralstyremøte. Enten må KrF innfri valgløftet om å skifte ut Listhaug på den eneste måten de kan, nemlig å avsette regjeringen, ellers må de bli garantist for at justisminister Listhaug, som kaller KrF-ere imamsleikere, blir sittende i overskuelig fremtid.

"Om Solberg hadde villet fjerne Listhaug på grunn av illojalitet, hadde hun gjort det for lenge siden."

Annonse

Det er veldig sannsynlig at Knut Arild Hareide og Erna Solberg, i den kontakt de har hatt i helgen, har drøftet mulighetene som oppstår dersom regjeringen går av. Da rettes det (ifølge kutymen) en rojal pekefinger mot Jonas Gahr Støre. Han har ikke flertall for noen Ap-regjering uten KrF.

Den venstreorienterte, såkalte Vårt Land-fløyen i KrF er neppe stor nok, eller beredt, til å aksle den skarve taburetten partiet kan imøtese i en rødgrønngul regjering. For Hareide gjenstår det da å vise kongen det alternativet partiet gikk til valg på, og som vil gi flere statsråder: En sentrum- høyreregjering med KrF, Venstre og Høyre, støttet av Frp.

Hvilket vil overlate til Siv Jensen å avgjøre: Vil Frp tjene på å støtte en sentrum-høyreregjering de ikke selv er med i? Eller vil partiet tjene på å innsette en regjering ledet av Ap, som en god del av Frp-velgerne mener setter terroristers rettssikkerhet høyere enn landets sikkerhet?

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) vil advare Jensen mot å gå i et skårfeste: En situasjon det er umulig å komme ut av i live. Måten å unngå det på, er at Jensen selv ofrer Sylvi Listhaug før tirsdag, og forlenger den blåblå regjeringens liv. Iallfall for en stund.

Neste artikkel

Erna Solberg om rikingflukt: – Synes ikke synd på dem