Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Helgesen beveger seg

Nye ulvetall og nye fagvurderinger kan åpne for rekordstor ulvejakt.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen på talerstolen da han i dag presenterte de nye vedtakene om ulv. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

I fjor var han due, i år er han hauk i ulveland. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) stadfester 42 av 50 dyr på ulvekvoten.

For å forklare hvorfor det som var lovstridig i fjor (felling av flokker i ulvesonen) er lovlig i år, kunne Helgesen fredag legge en nyoppdaget ulveflokk i Elverum på bordet. Offisielt er det nå 9 ulveynglinger i Norge. Målet er 4 til 6.

For første gang skal det skytes flokker som lever i og ved ulvesonen. Ikke fordi det er skadepotensial, men fordi Stortinget har gitt føringer, sier Helgesen. Slik snakker en statsråd i en mindretallsregjering.

Helgesen drar også til med en avklaring: Norsk ulv er egentlig skandinavisk. Og den er ikke truet.

Helgesen har fått Miljødirektoratet til for aller første gang å klargjøre hva skandinaviske jaktkvoter (50 i Norge, 22 i Sverige i vinter) kan gjøre med den skandinaviske ulvestammen. Miljødirektoratet viser til Skandulvs forskere, som har sagt at bestanden må telle 300 dyr for å være levedyktig. Det svenske Naturvårdsverket har sagt 340 dyr.

Miljødirektoratet vurderer "at det ikke er sannsynlig at bestandens overlevelse kommer i fare som følge av de planlagte uttakene i Norge og Sverige".

Annonse

Sagt på en annen måte: Når vi og søta bror har 439 ulv, og skyter 77 av dem, vil det fortsatt være flere enn 340 igjen. Sagt på Senterpartiets måte: Siden vi har 439 ulv, kan vi skyte all ulv i Norge. Ulven i Skandinavia overlever likevel.

Helgesens avklaring vil få stor betydning. Arne Nævra, naturfotograf og SV-er på tinget, sa på bondelagenes beiteseminar i går at en særnorsk levedyktig ulvestamme må telle flere hundre dyr, og at «alle vet» at det er umulig i praksis. Etter Vidar Helgesens klargjøring er det heller ikke et realistisk mål.

Verken Helgesen eller Nævra har spurt WWF Norge. De har lest fjorårets dom i krypskyttersaken i Elverum. Høyesterett skrev at ulvens overlevelse må vurderes på norsk, ikke sørskandinavisk nivå. Dette trumfer alt av stortings- og rettsavgjørelser, mener WWF.

Debatten om hvor mange ulv vi skal ha i Norge, vil ikke stilne etter Helgesens avklaring. Men det vil bli litt mindre mumling og litt mer fag i debatten.

Neste artikkel

Byrådet i Oslo vil forby ulvejakt