Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Drønnet fra Aps grunnfjell

Stein Erik Lauvås er den første stortingsrepresentanten fra Ap som sier nei til Acer. Han er på linje med partiets kjernetropper.

Stein Erik Lauvås (Ap) er valgt inn på Stortinget fra Østfold. Foto: Siri Juell Rasmussen
Stein Erik Lauvås (Ap) er valgt inn på Stortinget fra Østfold. Foto: Siri Juell Rasmussen

Det startet tirsdag, da representantskapet i Buskerud Ap møttes. Partiveteranen Martin Kolberg, blant annet kjent for slagordet «fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen», satt på første benk.

Espen Barth Eide, saksordfører for «EUs tredje energimarkedspakke» i Stortinget, var på plass. Eide er tilhenger av norsk deltakelse i EUs energiunion og Acer, og norsk EU-medlemskap generelt.

Strategien har vært å «stille krav» til regjeringa for å si ja til Acer. Krav som delvis ikke har noe med Acer å gjøre, og som delvis er meningsløse fordi det er utviklingen i EU som vil avgjøre, uansett hvilke forsikringer Ap får av regjeringa. Solberg-regjeringa vil nok strekke seg langt for å «innfri» Eides krav, og sikre seg flertall for norsk suverenitetsavståelse til Acer.

Den blå regjeringa hevder at suverenitetsavståelsen til Acer er så «lite inngripende» at Stortinget kan omgå Grunnloven. Det er Espen Barth Eide helt enig i. Tirsdag talte han altså til Buskerud Ap. Strategien må ha feilet.

Annonse

Buskerud Ap sa nei til Acer: «Buskerud Arbeiderparti mener norsk kraft skal brukes til å utvikle Norge. I et slikt perspektiv er det viktig at norske myndigheter sørger for at norsk kraft er under nasjonale myndigheters kontroll. Vi mener derfor at Stortinget må reservere Norge mot suverenitetsavståelse til ACER, og gjennom lov sikre at det ikke etableres private strømkabler til utlandet», heter det blant annet i uttalelsen. Og det var bare tirsdag.

Torsdag kom drønnet: Først sa Fellesforbundet nei til Acer, deretter sa Fagforbundet nei til Acer – og dermed hadde LOs to største forbund sagt nei. Før dagen var omme, hadde også 97 Ap-ordførere sagt nei til Acer i et opprop. Der heter det blant annet: «Vi kan ikke akseptere at Norge gir fra seg suverenitet over egne kraftressurser til EUs energibyrå Acer.»

Sterkere kan neppe drønnet fra Aps kjernetropper bli. Dermed står stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås fra Østfold på grunnfjell når han sier nei til Acer. Eides «krav» har ingen avgjørende betydning, hverken for Lauvås, LO-forbundene, Buskerud Ap eller de 97 Ap-ordførerne.

Neste artikkel

Suvereniteten skal sikres