Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bransjen må rydde opp

Bilder og videoer av skitne og sjuke griser er nok det siste svinenæringen ønsket seg til jul, selve høysesongen for svineribbe, sylte og andre godsaker av svinekjøtt.

Mattilsynet har avdekket grove avvik i slaktegrisproduksjonen. Bildet er fra et tilsyn hos en produsent i Rogaland. Foto: Mattilsynet

Men det er akkurat det som har skjedd. En tilsynskampanje hos slaktegrisprodusenter i Rogaland har avdekket tilstander svinenæringen ikke kan være bekjent av. På NRK Dagsrevyen mandag kveld, hevdet avdelingssjef Odd Ivar Berget i Mattilsynet at inspektørene ukentlig avdekker «grove avvik på dyrevelferden» i slaktegrisproduksjonen. Alle som har sett bildene og videoene fra Mattilsynets inspeksjoner kan skrive under på at dette ikke er et dyrehold vi ønsker.

Bransjen, gjerne med det bondeeide samvirket Norsvin i spissen, bør ta meldingene fra Rogaland på høyeste alvor. Alle fakta må på bordet. Hvis omfanget på dyrevelferdsbruddene er så stort som Mattilsynet hevder, snakker vi om en systemsvikt i slaktegrisproduksjonen. I så fall må det settes inn systematiske tiltak for å bedre situasjonen. Det er nettopp dette Norsvin-leder Geir Heggheim tar til orde for, når han foreslår obligatoriske veterinærbesøk for alle grisebønder.

Vi har ellers ingen indikasjoner på at norsk svinenæring representerer noe dårligere husdyrhold enn andre dyreproduksjoner. Det har vært stort fokus på dyrehelse i næringa, både i det velrenommerte avlsarbeidet og i forbindelse med bekjempelsen av MRSA-bakterier.

Annonse

Likevel er det et faktum at veterinærer er mindre på besøk i den spesialiserte slaktegrisproduksjonen enn når det gjelder smågris og purker. Det kan se ut til at fraværet av kontroll kan ha ført til slappere dyrehold hos enkelte produsenter. Det er i så fall en ukultur som må bekjempes. I Norge har vi forutsetninger for å drive verdens beste svineproduksjon. Den muligheten må ikke skusles bort med dårlige holdninger.

Nå har disse avsløringene kommet som et resultat av en tilsynskampanje i Rogaland. Det er imidlertid ingen grunn til å anta at svinenæringen i Rogaland skiller seg vesentlig fra resten av landet. Når næringen går i gang med å rydde opp forholdene i slaktegrisproduksjonen, bør tiltakene selvfølgelig gjelde hele landet.

Neste artikkel

Vil betale bønder 750.000 kroner for å legge ned