Rett i overkant av en av fem har planer om å kutte inntaket av rødt kjøtt i 2022. Det viser en undersøkelse Infact har gjort blant det norske folk på vegne av Nationen.

Noe over halvparten har svart nei, mens resten er usikre.

Nationen møter Ketil Gudim på Kiwi i Ås i Viken. Han planlegger å spise noe mindre kjøtt, men er helt klar på at det fortsatt kommer til å være en viktig del av kostholdet.

– Jeg spiser en del kylling, og så er jeg jo veldig glad i biff. Jeg liker også vilt, og lam selvfølgelig. Det blir kanskje først og fremst litt mindre svin, sier han.

– Hvorfor spesielt svinekjøtt?

– Det er vel litt hva man har sett når det gjelder dyrevelferd, svarer han.

Når Gudim kjøper kjøtt, betaler han gjerne litt ekstra for bedre dyrevelferd.

– Jeg bruker en del Stangekylling, som har litt bedre forhold å vokse opp under enn den industrielle. Og til jul nå skal vi ha økologisk svineribbe, av fjellgris fra Valdres, sier han.

– Litt av alt er bra

Anne-Grete Buseth Blankenberg forteller at hun allerede spiser ganske lite kjøtt, og planlegger å fortsette med omtrent samme kosthold som i dag.

– Jeg spiser ikke så mye rødt kjøtt i utgangspunktet, og jeg spiser mye fisk og grønnsaker, sier hun.

– Tenker du det er bra om folk spiser mindre rødt kjøtt generelt sett?

– På verdensbasis er det jo bra. Det er viktig at vi alle får nok mat, men i Norge er det viktig at vi også spiser den nære maten vi har, svarer hun.

Hun mener også visse typer rødt kjøtt er å foretrekke.

– Jeg spiser heller sau fra fjellet enn innegriser. Kjøper jeg gris prøver jeg å få tak i frilandsgris, sier hun.

Hun understreker at hun har tro på et variert kosthold, som består av både grønnsaker, fisk og forskjellige typer kjøtt.

– Jeg lever i den troen at litt av alt er bra, sier hun.

– Forbruket blir lavt

Erling Vindenes sier han allerede spiser lite rødt kjøtt, og vil kutte ytterligere ned.

Årsaken er delvis helse, men først og fremst miljø.

– Jeg har for så vidt skåret kraftig ned på rødt kjøtt gjennom de siste fem-ti årene, og forbruket i år blir relativt lavt.

– Hva tenker du om rødt versus hvitt kjøtt?

– Det er jo primært et spørsmål om import, og jeg er primært skeptisk til importert rødt kjøtt, sier han.

Ikke flere vegetarianere

Annechen Bahr Bugge, forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO på universitetet OsloMet, sier funnene i undersøkelsen stemmer godt med tidligere forskning.

– Andelen som ønsker å redusere kjøttforbruket har økt i lang tid, men andelen vegetarianere er stabil på cirka tre prosent, sier hun.

I en undersøkelse Sifo gjorde tidligere i år svarer 30 prosent at de prøver å spise mindre kjøtt, mens 65 prosent spiser hva de vil uten å tenke på at det skal være vegetarisk.

To prosent av de som svarer spiser verken kjøtt, fisk eller skalldyr, men spiser meieriprodukter og egg. Ytterligere to prosent spiser heller ikke meieriprodukter eller egg.

Det er også to prosent av respondentene som ikke spiser kjøtt, men fisk og skalldyr.

Vil spise norsk

Sifo spurte også om folk er for å øke, opprettholde eller redusere kjøttproduksjonen i Norge, av hensyn til leveringssikkerhet, selvforsyning og beredskap.

19 prosent ønsket seg en økning. 50 prosent mente det vil være best å opprettholde produksjonen, og 24 prosent ville ha en reduksjon i produksjonen.

Resten svarte «vet ikke».

Selv om cirka en av fire vil ha mindre kjøttproduksjonen i Norge, er støtten til norsk landbruk overveldende.

– Stort sett alle foretrekker norske landbruksprodukter, konstaterer Bahr Bugge.

Bahr Bugge sier utviklingen henger sammen med at folk jevnt over har blitt mer opptatt av hvordan spisemønsteret deres påvirker både miljøet, dyrene og helsen.

Flest i Oslo

I Nationens undersøkelse er svarene delt inn etter region og etter alder.

Det viser seg at andelen som planlegger å kutte forbruket av rødt kjøtt er størst i Oslo, og lavest i Nord-Norge.

Det er også blant de yngste og de eldste flest vil kutte forbruket av rødt kjøtt.