Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Søndagens historiske skiflygingsrenn i Vikersund hadde FIS-status, men var ikke en del av verdenscupen. Etter suksessen uttalte norsk hoppsjef Clas Brede Bråthen til NTB at Norge vil søke om verdenscupstatus fra 2024. Men det skal åpenbart ikke være så lett.
Motstanden kommer umiddelbart fra renndirektøren for hopp i FIS, Det Internasjonale Skiforbundet. Sandro Pertile fra Italia sier til VG at han ikke vil gi kvinnenes skiflygingsrenn verdenscupstatus neste sesong.
Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) reagerer skarpt, med rette. – Jeg vet ikke helt om jeg skal le eller gråte av det der. Aller mest blir jeg sint, sier statsråden til NTB.
Etter Raw air-arrangementet sto mange i gratulasjonskø for å hylle Maren Lundby og de andre idrettsutøvernes utrettelige innsats for å bringe likestilling inn i hoppsporten. Anette Sagen vil bli stående som en pioner på området. Da hun gjorde viktig grunnarbeid på begynnelsen av 2000-tallet, ble hun møtt med latterlige argumenter om at det var fare for at kvinner kunne få livmorskader ved å hoppe på ski.

Kontinuerlig kamp
Søndag landet flere av kvinnene godt over 200-metersmerket i Vikersund og kan – som det er blitt sagt i flere tiår nå – selvfølgelig både hoppe og fly på ski, som sine mannlige kolleger.
– Vi var vitne til historie i Vikersund på søndag. Og så kommer disse samme eldgamle uttalelsene fra Pertile etterpå, med oppkonstruerte argumenter om hvorfor jentene ikke kan eller burde fly på ski, sier Trettebergstuen til NTB.
Jobben for å forandre forstokkede holdninger er altså ikke over. Det er gjenkjennelig fra flere samfunnsområder at det tar tid å forandre et mannsdominert miljø. Men det er forstemmende å måtte kjempe så lenge mot dårlige, grunnløse og usaklige argumenter.

Dette er også kvinnekamp
Hoppsjef Bråthen bekreftet overfor NTB at det var kritiske røster mot kvinnenes skiflygingsrenn helt inn mot start i Vikersund søndag. Han er forberedt på å fortsatt måtte slå tilbake teorier om at kvinner ikke kan hoppe skiflyging fordi det vil gjøre vondere for dem enn for menn om de faller.
Pertile mener kvinnenes skiflygingsstart «ikke var god nok» til å ta det neste steget allerede neste vinter. Til det er det bare å si, som de aller fleste idrettsutøvere vet, at de færreste er gode første gang de prøver noe.
Vi støtter selvfølgelig kultur- og likestillingsministeren, Bråthen, Norges Skiforbund og ikke minst hopperne selv. Kvinnene må få hoppe i skiflygings-VM fra 2026 og en norsk verdenscupsøknad til FIS må få ja. Det finnes ikke saklige argumenter mot.