Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU vil skjerpe tilsynet med bilindustrien

EU bør ha mulighet til å bøtelegge bilprodusenter som ikke innfrir sikkerhets- og miljøkrav, mener EU-kommisjonen.

EU-kommisjonen ønsker mulighet til å bøtelegge bilprodusenter som ikke innfrir miljø- og sikkerhetskravene i unionen. Foto: Reuters / NTB scanpix
EU-kommisjonen ønsker mulighet til å bøtelegge bilprodusenter som ikke innfrir miljø- og sikkerhetskravene i unionen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Volkswagen-skandalen fikk politiske følger onsdag da Kommisjonen la fram et forslag til nye regler for bilindustrien.

I dag har de enkelte EU-landene ansvaret for å sjekke at kjøretøyer innfrir unionens miljø- og sikkerhetsregler. Nå vil Kommisjonen ha større innflytelse.

Forslaget tar til orde for å gi EU mulighet til å bøtelegge bilprodusenter som ikke overholder reglene, med inntil 30.000 euro per bil. Det er godt over 280.000 kroner etter dagens kurs.

Det legges også opp til at ekspertene i Brussel kan gjennomføre stikkprøver av biler som allerede er på markedet, samt beordre tilbakekalling av kjøretøyer.

Kvalitet

– Vi ønsker å heve kvaliteten og uavhengigheten på testingen og bedre tilsynet med biler som allerede er på veiene, sier EUs industrikommissær Elżbieta Bieńkowska til pressen i Brussel.

Annonse

Amerikanske myndigheter oppdaget i fjor at Volkswagen hadde installert programvare som skjulte de reelle partikkelutslippene fra mange dieselbiler. Den tyske bilgiganten har erkjente at jukset omfatter rundt 11 millioner biler verden over.

– Volkswagen-avsløringene har vist at dagens system trenger forbedringer, sier EU-kommisjonens visepresident Jyrki Katainen.

Følge reglene

– I et marked der varer beveger seg fritt over grensene, må alle følge reglene. For å gjenvinne forbrukernes tillit må vi stramme inn reglene, men også sikre at de blir fulgt opp, understreker Katainen.

Forslaget fra Kommisjonen skal nå gjennom EU-systemet, noe som betyr at det skal til behandling både blant de 28 medlemslandene og i EU-parlamentet. Det kan dermed bli gjenstand for endringer. (©NTB)

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997