Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Ekte skigard: Ofte med lydbok på øret har Torunn Elise Kveen brukt masse timer på å få orden på gjerdestellet rundt småbruket som  hun og familien kjøpte og flyttet til for rundt seks år siden. Foto: Bård Bårdløkken
Ekte skigard: Ofte med lydbok på øret har Torunn Elise Kveen brukt masse timer på å få orden på gjerdestellet rundt småbruket som hun og familien kjøpte og flyttet til for rundt seks år siden. Foto: Bård Bårdløkken

Torunn Kveen har satt opp Norges lengste skigard av ekte ski

Da Torunn Kveen trengte nytt gjerde på småbruket sitt, tok hun fram spett, slegge, hammer og drill og satte opp Norges lengste skigard – laget av helt ekte ski.

– Dette er min form for yoga, ler Torunn Elise Kveen, starter drillen og borrer små hull i flere par gamle turski som hun nylig har reddet fra søppeldynga.

Norsk skihistorie fra de siste seksti årene åpenbarer seg for dem som tar turen etter Sætavegen i grenda Skogbygde i Vågå kommune. Ved småbruket Lundeløkken møter turgåere og bilister et spesielt gjerde satt opp av gamle skipar.

– Jeg er rastløs og liker å være å være i fysisk aktivitet. Vil skape noe og bli skikkelig sliten. Gjerdearbeid er derfor perfekt for meg. Det gir både god trening – og renser litt opp, sier Kveen og skrur fast et nytt par godt brukte ski i gjerdet.

Vekker stor oppsikt

Ofte med lydbok på øret har Kveen brukt masse timer på å få orden på gjerdestellet rundt småbruket hun og familien kjøpte og flyttet til for rundt seks år siden.

Småbrukeren på Lundeløkken mangler fortsatt rundt 200 ski før hun er i helt mål med det sjeldne gjerdeprosjektet som vekker oppsikt langt utenfor fjellbygda rett under Jotunheimen.

Småbrukerlykke i Vågå: Småbruket Lundeløkken i Skogbygde i Vågå i stemningsfull vinterdrakt. Foto: Privat
Småbrukerlykke i Vågå: Småbruket Lundeløkken i Skogbygde i Vågå i stemningsfull vinterdrakt. Foto: Privat

– Da vi overtok bruket var det så som så med gjerdestellet – som måtte renoveres. Jeg begynte med ulike typer hafelle (gjerde) inne på tunet med blant annet hesjestaur og bakhon. Vi måtte også ha ny hafelle langs vegen for å holde beitedyr ute fra tunet, sier Kveen.

Hun tenkte da på skigard – og begynte å leke seg litt med ordet.

Fra skigard til hashtag

– Da slo tanken meg; det hadde vært artig å prøve å lage et gjerde av gamle skipar. Det var rett og slett språklig lek som starta det hele, sier Kveen.

En skigard er et enkelt gjerde laget av trestaur og kløyvde skier, oftest av gran. Konstruksjonen er særlig kjent fra Norden. For å utnytte materialene best mulig ble smått tømmer splittet i to eller flere skier, derav navnet skigard.

Nye generasjoner bruker også ordet skigard om tegnet # - som benyttes som hashtag i sosiale medier.

– I utgangspunktet tenkte jeg at min skigard-versjon - med gamle skipar - skulle være en gimmick rundt grinda og inngangspartiet, sier Kveen og fortsetter:

– Jeg laget en kort gjerdestubb med ski – og anså meg nesten som ferdig da dette begynte å fatte interesse hos folk.

Over 150 meter

Etter bilder av den unike skigarden på Facebook, Instagram og i lokale medier begynte det å renne på med gamle ski til den kreative småbrukeren i Skogbygde.

– Mange så sitt snitt til å bli kvitt skiene sine – og tenkte at det var artig at nettopp deres skihistorie hang på skigarden hos meg, sier Kveen.

Etter bilder av den første, korte skigarden på Facebook og Instagram begynte det å renne på med gamle ski.

Torunn Elise Kveen, skigardbygger

Hun har også vært på flere gårder og hentet ski.

– Noen steder har skiene blitt liggende gjennom generasjoner. Mange har nok kviet seg litt for å levere de gamle tradisjonsrike skiene til miljøstasjonen. Ved å henge dem opp her kommer de til nytte – og folk får rydda, sier Kveen.

Så langt har hun skrudd opp rundt 700 ski på 150 meter. Vagværen har bruk for en god tilhenger til med gamle ski for å komme helt i mål.

Holdbart gjerde

– Jeg kommer nok til å sette punktum når skigarden når hjørnet langs vegen her. Det er satt ned vanlig staurhafelle bak. Skulle det noen gang bli aktuelt å ta ned denne skigarden, er gjerde gjemt bak, sier Kveen.

Med litt vedlikehold regner hun med å ha skigard i mange år framover.

– Jeg tror nok de fleste av disse skiene er veldig holdbare. De gamle treskiene vil jeg kanskje prøve å behandle med klar beis etter hvert, sier Kveen.

Da familien kjøpte Lundeløkken hadde småbruket ikke vært i drift siden 1960-tallet.

– Det er fem gamle bygninger. Vi har også bygd nytt bolighus i tømmer – og stortrives på bruket sammen med fem hester, to boergeiter, hund og katt, sier Kveen.

Fra flere dalføre

Mann og tre barn har bidratt litt som håndlangere og skibærere. Men det aller meste av skigardarbeidet har Kveen gjort helt alene.

- I utgangspunktet ville ikke mannen min ha noe med dette å gjøre. Han synes ikke gjerde satt opp av tur- og langrennsski var noen god idé i det hele tatt, ler Kveen.

Hun startet med gjerdeprosjektet sommeren 2017. Siden har Kveen brukt mye av fritida til å rive gammel hafelle, sette ned nye stolper, hente ski - og til slutt skru dem opp på gjerdet.

Skigjerde: Da Torunn Elise Kveen trengte nytt gjerde på småbruket sitt, tok hun fram spett, slegge, hammer og drill og satte opp Norges lengste skigard – laget av helt ekte ski. Foto: Bård Bårdløkken
Skigjerde: Da Torunn Elise Kveen trengte nytt gjerde på småbruket sitt, tok hun fram spett, slegge, hammer og drill og satte opp Norges lengste skigard – laget av helt ekte ski. Foto: Bård Bårdløkken
Annonse

– Jeg har hentet ski fra Øyer i øst til Lom i vest. Planen er å bli ferdig med gjerdet i løpet av denne våren. Det er egentlig fort gjort. Alle spikerslaga er på plass – det er bare å dunke på de siste 200 skiene, sier Kveen.

I det første prosjektet hang hun opp skiparene kronologisk – i forhold til alder hun trodde skiene hadde.

Mange reaksjoner

– Etter hvert har jeg hengt opp skiene hulter til bulter ettersom jeg fikk dem inn. Skigarden består dermed av to forskjellige seksjoner – som er artige på hver sin måte, sier Kveen.

Hun antar at det står ski helt fra nedpå 1950-tallet i skigarden hennes.

Norges lengste: Torunn Elise Kveen i Vågå har satt opp  Norges lengste skigard i sitt slag. Det imponerende gjerdet hennes er laget av rundt tusen ski fra de siste seksti åra. I bakgrunnen småbruket Lundeløkken. Foto: Bård Bårdløkken
Norges lengste: Torunn Elise Kveen i Vågå har satt opp Norges lengste skigard i sitt slag. Det imponerende gjerdet hennes er laget av rundt tusen ski fra de siste seksti åra. I bakgrunnen småbruket Lundeløkken. Foto: Bård Bårdløkken

– Her er litt av hvert – også noen veldig fine, gamle ski. De aller eldste parene har jeg satt inntil stueveggen inne, sier Kveen.

Hun har også fått en del konkurranseski fra aktive skiløpere som har gitt bort avdanka ski.

Kveen forteller om mange reaksjoner fra folk som går forbi det nye gjerdet.

Instagram og Facebook

– Responsen er overveldende. De fleste synes gjerde-prosjektet er ganske hipt. Det er ingen tvil om at trafikken på Sætavegen har tatt seg kraftig opp etter at skigarden min begynte å ta form, slår Kveen fast.

For dem som søker «skigard» på Instagram og Facebook vil det ofte komme fram bilder og videosnutter med Kveens enestående gjerde.

Mange mener gjerdeprosjektet i fjellgrenda er Norges lengste skigard i sitt slag.

Vinterstemning. Hester og  unik skigard skaper stemning og trivsel på småbruket Lundeløkken i Vågå.Foto: Privat
Vinterstemning. Hester og unik skigard skaper stemning og trivsel på småbruket Lundeløkken i Vågå.Foto: Privat

– Jeg har ikke vært borti noe lignende før jeg startet opp. Etter hvert har jeg fått opplysninger om en kortere skigard av samme slag ved hoppbakkene på Lillehammer, sier Kveen.

Hester og geiter

Når de siste skiparene er banket inn i skigarden denne våren har Kveen mange andre prosjekt å følge opp.

– Stor hesteinteresse er nok hovedårsaken til at familien vår valgte å satse på nettopp hobbybruk. Jeg har ikke vokst opp med gårdsbruk – og vi bodde ti år i vanlig boligfelt før vi kjøpte Lundeløkken, sier Kveen.

Fakta

Skigard

Enkelt gjerde laget av trestaur og kløyvde skier, oftest av gran.

Konstruksjonen er særlig kjent fra Norden. For å utnytte materialene best mulig ble smått tømmer splittet i to eller flere skier, derav navnet skigard.

Nye generasjoner bruker også ordet skigard om tegnet # - som benyttes som hashtag i sosiale medier.

Torunn Kveen i Vågå har laget sin egen skigard - som et gjerde satt opp av rundt tusen gamle turski og langrennski av tre og glassfiber.

Hun hadde i flere år hest oppstallet hos andre. Da småbruket var et faktum ble det bygd ridebane før nytt bolighus.

– Det sier nok også mye om plassen nettopp hesteaktiviteter har i livet vårt, sier Kveen, som i dag har tre fjordinger, en Welsh partbred og en Shetlandsponni på bruket.

Ridebane først: Stor hesteinteresse er  en hovedårsak til at Torunn Elise og familien valgte å satse på nettopp småbruk i Vågå. Ridebana  (bildet) var da også på plass på Lundeløkken en god stund før nytt bolighus. Foto: Privat
Ridebane først: Stor hesteinteresse er en hovedårsak til at Torunn Elise og familien valgte å satse på nettopp småbruk i Vågå. Ridebana (bildet) var da også på plass på Lundeløkken en god stund før nytt bolighus. Foto: Privat

Fargerik ridebane

Den enkle ridebana åpner også for utprøving av ulike sportsaktiviteter med hest.

– Ellers blir det mange fine rideturer sammen med datter og venner i naturen rundt her, sier Kveen.

Hun har også selv bygd gapahuker til hestene – og satt opp gjerde rundt ridebanen.

– For å få malt gjerdet rundt ridebana samlet vi inn mange spann med maling som naboer og venner hadde til overs. Ridebanegjerdet ble da til slutt også et fargerikt miljø- og dugnadsprosjekt, sier Kveen.

Maledugnad: For å få malt gjerdet  rundt ridebana samlet Torunn inn mange spann med maling (bildet) som naboer og venner hadde til overs. Ridebanegjerdet ble til slutt et fargerikt miljø- og dugnadsprosjekt. Foto: Privat
Maledugnad: For å få malt gjerdet rundt ridebana samlet Torunn inn mange spann med maling (bildet) som naboer og venner hadde til overs. Ridebanegjerdet ble til slutt et fargerikt miljø- og dugnadsprosjekt. Foto: Privat

Hun flyttet tilbake til heimbygda Vågå etter endt lærerutdanning – og har siden arbeidet flere år som lærer i kommunene Vågå og Lom. I dag jobber hun i Studieforbundet kultur og tradisjon som har kontor på det gamle ysteriet i Vågå.

– Gleder mange

Vagværen Dag Aasheim er en av mange gudbrandsdøler som har gitt et stort antall ski til Kveens skigardprosjekt.

– Gjennom årene har det samlet seg opp masse ski som er brukt i familien vår gjennom generasjoner. De eldste skiene Torunn har fått er nok fra 1950-tallet, sier Aasheim.

Unik historie

Dag Aasheim, bidragsgiver til Torunns skigard

Torunns skigard gir et spennende innblikk i en unik skihistorie i tre og glassfiber over minst to generasjoner.

Han er glad for å slippe å kaste skiene – og synes det er stor stas at en del av skiene blir tatt vare på – og kan brukes på et prosjekt mange vil ha glede av.

– På skigarden i Sætavegen er det nok mest bortoverski. En interessant og fargerik blanding av langrenn- og turski som det knytter seg masse minner og historier til, sier Aasheim og legger til:

– En tur forbi Torunns skigard gir deg samtidig et spennende innblikk i en unik skihistorie i tre og glassfiber som strekker over minst to generasjoner.

Neste artikkel

Fysioterapeut Line Rønning syr statement-kjoler