Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tilbakeblikk: Husmannen som annekterte Galdhøpiggen

Høsten 1884 slet en husmann fra Bøverdalen seg nær helseløs ved å bygge en steinhytte ved Juvvatnet, 1841 meter over havet. I dag besøkes Juvasshytta av titusener årlig.

1886–2018. Juvasshytta. Lom kommune, Oppland.

Nationen bringer for 15. året på rad fotografier av norske landskap før og nå. Bildene er fra Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) sitt prosjekt «Tilbakeblikk – norske landskap i endring». Bildene gjengis med tillatelse fra Nibio og deres samarbeidspartner Norsk Folkemuseum.

Husmannen som annekterte Galdhøpiggen

Høsten 1884 slet en husmann fra Bøverdalen seg nær helseløs ved å bygge en steinhytte ved Juvvatnet, 1841 meter over havet.

Mannen var den kjente fører til Galdhøpiggen, Knud Vole.

Annonse

Fra Røisheim til Juvvatnet er det vel 8,5 km i luftlinje med en høydeforskjell på 1325 meter, og opp hit enten kløvet Knud, bar på rygg eller trakk på kjelke alt av tremateriale og interiør til hytta.

Grunnen til prosjektet lå i Knud Voles lange erfaring som fører på Galdhøpiggen. Ofte hadde han opplevd veldige væromslag, og da det ikke fantes ly måtte turistene svært ofte snu. Nå derimot fikk turistene nattely, og best av alt – de kunne neste morgen se sol­oppgangen fra Galdhøpiggen.

Siden har Juvasshytta utviklet seg til et storstilt nasjonalt turistanlegg og ble i 2018 besøkte av titusener som alle skulle på Piggen. Av disse tok 33 seg tid til å posere ved en kopi av gammelhytta – alt til ære for en husmann ved navn Knud.

Tekst og refoto: Oskar Puschmann

Se flere bilder:

Neste artikkel

Fordeler og ulemper ved alternativt salg av økologisk frukt og grønt