Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tilbakeblikk: Fotografier i gamle illustrasjoner

Allerede i 1839 fikk verden sitt første fotografi. Selv om bildene den gang ikke kunne kopieres, og derfor har gått tapt, finnes det noen xylografier som ble trykt i tidsskrifter. Dette bildet fra Setesdal i 1863, derimot, er laget på gamlemåten, gjennom tegning.

Cirka 1863–2017. Rygnestad i Valle i, Setesdal.

Nationen bringer for 15. året på rad fotografier av norske landskap før og nå. Bildene er fra Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) sitt prosjekt «Tilbakeblikk – norske landskap i endring». Bildene gjengis med tillatelse fra Nibio og deres samarbeidspartner Norsk Folkemuseum.

Fotografier i gamle illustrasjoner

Da franskmannen Daguerre i 1839 oppfant fotografiet tok det bare 2 år før «daguerreotypier» ble laget i Norge. Problemet med disse første fotografier var at de ble laget på metallplater og kunne derfor ikke kopieres.

I 1850-åra ble fotografiet videreutviklet med negative glassplater hvorfra man kunne kopiere bilder. Et enormt framskritt!

Annonse

I denne perioden blomstret det opp med fotografer i Norge og enkelte tok også landskapsbilder. Disse er dessverre for lengst gått tapt. Likevel «lever» et knippe av disse bildene videre ved at de i sin samtid ble kopiert i kobberstikk og xylografier til trykking i samtidige tidsskrift. Kopiene er gjerne så eksakte at de teoretisk også kan refotograferes.

Lenge trodde jeg «bildet» fra Rygnestad, trykt i Illustreret Nyhetsblad i 1865, var en slik kopi av et tidlig fotografi. Men dessverre – den er visstnok laget etter en originaltegning av August Schneider.

At både kunstner, xylograf og kulturmyndigheter senere har vært tro mot sitt originalmotiv viser uansett bildeparet.

Tekst og refoto: Oskar Puschmann

Se flere bilder:

Neste artikkel

Håndlagde kajakker fra Sandefjord