Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Få nordmenn feirer sankthans

Bare 15 prosent feirer her til lands at sola snur i disse dager. I nabolandene er sankthans eller midtsommer langt viktigere.

St. Hans-feiring med bål og grilling på Bygdøylund. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
St. Hans-feiring med bål og grilling på Bygdøylund. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Svært få markerer dagen i Norge sammenlignet med Sverige og Danmark, melder Forskning.no. De få som feirer dagen, blir dessuten færre, viser en nasjonal undersøkelse om nasjonale symboler gjennomført av Stiftelsen Kirkeforskning, Kifo.

Studien viser at oppslutningen om sankthansfeiringen har falt med rundt 10 prosent fra 1998 til 2013. Samtidig feirer stadig flere midtsommer i de to nabolandene, og i fjor svarte 40 prosent av svenskene og danskene i studien at de markerer at sola snur.

Kifo-forsker Pål Kjetil Botvar forklarer den labre viljen til å feire her hjemme med at vi tar festen en drøy måned tidligere, nemlig på 17. mai. Nasjonaldagsfeiringen er langt viktigere i Norge enn i nabolandene.

– Når danskene og svenskene feirer så mye rundt midtsommer, kan det kanskje være en erstatning for manglende nasjonaldagsfeiring, tror Botvar.

Annonse

For mens 70 prosent sier de feirer 17. mai, feirer henholdsvis 15 prosent og 6 prosent nasjonaldagene i Sverige og Danmark.

Dessuten legges feiringen i Sverige alltid til nærmeste helg, og både lørdag og søndag – midtsommeraften og midtsommerdagen – er offentlige fridager.

I Norge er 23. juni en minnedag for døperen Johannes, også kjent som St. Hans.

Neste artikkel

Klima må tillegges større vekt i norsk handelspolitikk