Håvard Vikedal Pedersen har vokst opp på kaia i Glea. Bestefaren holdt også til her. Han klarte fagprøven som fisker med glans i august, og har søkt om en rekrutteringskvote fra Fiskeridirektoratet. Alle foto: Solfrid Sande
Håvard Vikedal Pedersen har vokst opp på kaia i Glea. Bestefaren holdt også til her. Han klarte fagprøven som fisker med glans i august, og har søkt om en rekrutteringskvote fra Fiskeridirektoratet. Alle foto: Solfrid Sande

«Vi har klart oss uten olje, men vi klarer oss ikke uten mat»

Fisker Håvard Vikedal Pedersen og andre Røstværinger frykter oljeleting i matfatet. De satser framtiden på fisken, den som har skapt verdier i tusen år allerede.

Partiene om olje- og gassvirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja

Ja: Fremskrittspartiet sier ja til konsekvensutredning med hensikt å åpne for petroleumsvirksomhet. Høyre sier ja til konsekvensutredning.

Nei: Venstre, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne, Partiet Rødt

Ja og nei: Arbeiderpartiet sier ja til konsekvensutredning av Nordland 6 vest for Røst og Værøy, som de beskriver som et område sør for Lofoten.

De vil utsette en utredning av områdene Nordland 7 og Troms 2 til etter neste stortingsperiode.

Røst

Øykommune helt sør i Lofoten, i havet 10 km vest for Bodø, med en befolkning 532. Røst består av 365 øyer. På flate Røstlandet er høyeste punkt er 11 moh., ligger kommunesenteret. Høyeste punkt på de andre øyene er Storfjellet med 259 moh.

Røst har ekstremt havklima, kjølige somrer men Golfstrømmen gjør vintrene milde. Værhardt med sterke vinder opp mot orkan styrke på høst og vinter. røstøyene er landskapsvernområde, i dette inngår naturreservatet Nykene. Store sjøfuglbestander holder til i fjellene på øyene lundefugl, krykkje, alke, lomvi og skarv. Regnet som Nord-Europas rikeste fuglefjell.

– Jeg er ikke imot oljeboring, men her ute har vi en av de mest sårbare plassene som finns. Det trenger vi ikke spille lotto med. Dette må være den siste plassen på jorda olja tas opp, sier Håvard Vikedal Pedersen (21).

Levebrød i fare

Kjære leser. Denne artikkelen er forbeholdt våre abonnenter.

Digital

Bestill

10 uker for 10 kr

Neste artikkel

Advarer mot lobbyisme i meierisektoren: – Lar seg bruke som marionettedukker