Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Venstre vil ha EU-utredning

Venstre-leder Guri Melby håper et flertall i Stortinget vil stille seg bak et forslag om å utrede fordeler og ulemper ved et EU-medlemskap.

Venstre-leder Guri Melby vi sparke i gang en ny EU-debatt og håper å få med Stortinget på å kreve en egen EU-utredning. Foto: Terje Pedersen/NTB
Venstre-leder Guri Melby vi sparke i gang en ny EU-debatt og håper å få med Stortinget på å kreve en egen EU-utredning. Foto: Terje Pedersen/NTB

Venstre, som på sitt landsmøte i fjor erklærte seg som ja til EU-parti, prøver nå å sette fart i EU-debatten.

– Vi trenger en ny EU-debatt. Og den debatten må handle om EU i sin fulle og hele bredde, ikke bare om sikkerhetspolitikk, men heller ikke om bare landbruk og fisk, sier Melby til NTB.

Eget forslag

Tirsdag, samme dag som utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) skal holde en redegjørelse om EU og EØS, legger partiet fram et forslag om en egen EU-utredning.

«Stortinget ber regjeringen sette ned et faglig utvalg som skal utrede fordeler og ulemper ved et eventuelt norsk EU-medlemskap», heter det i det kortfattede forslaget, som kommer i forkant av Europadagen 8. mai.

– EU er ikke det samme nå som i 1994 eller 1972. Men debatten har stagnert og går alltid tilbake til fiskeri og landbruk. Dagens EU er mye mer, noe vi ser veldig godt i dagens krigssituasjon, der EU spiller en avgjørende rolle, enten det handler om våpen, sanksjoner eller flyktninger, utdyper Melby.

Hun viser blant annet til at EU i 1999 fikk en felles sikkerhets- og utenrikspolitikk og en egen utenriksminister. EU forhandler også fram handelsavtaler på vegne av alle medlemslandene.

Fantes ikke i 1994

– Ingen av disse sidene spilte noen rolle i folkeavstemningen i 1994, for de fantes ikke. Men nå ser Europa og verden annerledes ut. Det må få konsekvenser for debatten her i Norge, mener Melby.

Hun peker samtidig på EØS-utredningen som regjeringen skal i gang med.

– Regjeringen har bestemt seg for å utrede alternativer til EØS ved å se på erfaringer fra land med svakere tilknytning til EU enn det vi har. Med alt som skjer i verden, tror jeg ikke noen helt ærlig ønsker å svekke Norges kobling til EU nå. Utredningen regjeringen ønsker seg, ble irrelevant allerede før de har begynt, sier Venstre-lederen.

(©NTB)

Neste artikkel

Politiker frykter for naturen og landbruket på kjent ferieøy – EU vil ha raskere bygging