Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vedum: – Borgerlige avgifter gir økt svenskehandel

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kaller budsjettavtalens avgiftsøkninger næringsfiendtlige og spår kraftig vekst i netthandel og svenskehandel.

Partileder i Sp Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Siri Juell Rasmussen
Partileder i Sp Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Siri Juell Rasmussen

Regjeringspartiene, KrF og Venstre finansierer mange av satsingene i statsbudsjettet for neste år med å øke avgiftene på sjokolade, sukkervarer, brus og annen alkoholfri drikke. I alt skuffes nærmere 2 milliarder kroner inn til statskassa gjennom dette grepet.

– Vi snakker om en avgiftsøkning på rundt 50–60 prosent. Det er en voldsom vekst, sier Vedum til NTB.

– Når KrF ikke fikk gjennomslag for å fjerne grensen for momsfri netthandel fra utlandet på 350 kroner, kan vi jo tenke oss hva som blir resultatet: Det blir mer handel over nett og mer svenskehandel. Det er jo en kjensgjerning at brus og godteri er lokkevarer, sier Vedum.

Skader distriktene

Han frykter at norsk næringsmiddelindustri i tillegg til varehandelen vil tape store summer på regjeringens avgiftsøkning.

– I tillegg reduseres ikke momsen på reiseliv, noe som bidrar til en negativ og næringsfiendtlig distriktsprofil. At man øker dieselavgiften, går dessuten ut over alle som kjører gravemaskiner, skogsmaskiner og andre anleggsmaskiner og bidrar til verdiskapningen på den måten, sier Vedum.

Annonse

Han viser til at disse kjøretøyene ikke betaler veibruksavgift, som budsjettavtalen reduserer tilsvarende hva diesel- og bensinavgiftene økes med.

- Hysterisk

Høyres helsepolitiske talsperson Sveinung Stensland kaller utspillet «hysterisk».

– Sps Kjersti Toppe er den fremste forkjemperen for økte avgifter på sukker. Når Vedum går ut som han nå gjør, så er det dobbeltmoral på sitt verste. I forrige periode fikk regjeringen kritikk for å ikke øke avgiftene på usunne matprodukter. Nå gjøres det, og da kommer også kritikken, sier Stensland.

Neste artikkel

Skogeiere har mottatt 870 millioner i tilskudd til vei