Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vedtak om avlivning av flere ulver skaper strid

Rovviltnemndenes vedtak om utvidet kvote for lisensjakt på ulv utenfor ulvesonen skaper sterke reaksjoner.

Nok et vedtak om felling av ulv vil bli klaget inn for Klima- og miljødepartementet. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Nok et vedtak om felling av ulv vil bli klaget inn for Klima- og miljødepartementet. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Rovviltnemndene for fylkene på Østlandet hvor ulvesonen ligger har besluttet at det kan felles ytterligere fire ulver utenfor sonen i Hedmark og Akershus.

Nemndene ber også om at fellingstiden forlenges en måned fra 31. mars til 30. april for å effektivisere jakta. Dette ble besluttet på et felles møte for rovviltnemndene i region 4 og 5 tirsdag. Dette omfatter Hedmark, Akershus, Oslo og Østfold. Østfold og Oslo befinner seg imidlertid i sin helhet innenfor ulvesonen.

Nå ligger saken hos Klima- og miljødepartementet som må ta endelig stilling til rovviltnemndenes vedtak om å få utvide antallet.

Miljødepartementet

Naturvernforbundet er blant organisasjonene som varsler at de vil klage saken inn for departementet.

– Dette er spøkelsesdyr. Det er ikke kjente dyr utenfor ulvesonen i dag. Svenskene har avlyst lisensjakt på ulv i 2019 på grunn av den kritiske bestandsnedgangen. De mener jakt er uakseptabelt fordi bestanden ligger på grensen av hva som er bærekraftig, sier fagleder Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.

WWF: – Urovekkende

WWF Verdens naturfond bestrider at rovviltnemndene i region 4 og 5 hadde myndighet til å fatte et slikt vedtak.

Annonse

– Det er urovekkende at rovviltnemndene nekter å forholde seg til Klima- og miljødepartementet, som er øverste fagmyndighet i rovviltforvaltningen. Når nemnda bevisst velger å trosse departementet på denne måten, fremstår det som et åpenbart forsøk på å øke konfliktnivået og tvinge gjennom egne synspunkter – stikk i strid med oppdraget de har tatt på seg, sier Bård Vegar Solhjell, generalsekretær i WWF.

NOAH: – Løser ikke problemet

– Flere studier antyder at den mest effektive tilnærmingen for å forhindre rovdyrskader er en kombinasjon der forebyggende tiltak som endring i beitepraksis og erstatning for skade står sentralt. Skyting av rovdyr har ikke vist seg som et effektivt tiltak for å forhindre skader, og kan i verste fall ha motsatt effekt, sier leder Siri Martinsen i NOAH.

– Bærekraftig skadeforebygging må ha fokus på hvordan man kan leve med rovdyrene. Å basere seg på at ungdyr ikke skal kunne vandre ut av flokken, strider mot biologien, fortsetter hun.

Én stemme

Et flertall på sju ønsket å felle flere ulver, kun representanten fra Miljøpartiet De Grønne stemte imot, opplyser leder av rovviltnemnda i Hedmark, Arnfinn Nergård (Sp), til NTB.

Kvoten utenfor ulvesonen var opprinnelig på tolv dyr. Den siste ulven på kvoten ble skutt i Stange kommune 3. januar.

– Det at kvoten for lisensfelling utenfor sonen ble så raskt oppfylt er en ny situasjon, og vi får ikke mulighet til å fange opp utvandring fra Sverige eller fra norsk ulvesone i løpet av vinteren. At ikke flokkene i Mangen og Hobøl blir tatt ut, øker trykket innenfor ulvesonen og er en ny opplysning, sier rovviltnemndenes i vedtaket.

Neste artikkel

Gaupejakta over på Sør-Østlandet