Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Utvalgsleder etterlyser ansvarlig MDG

Det er trolig ikke flertall i MDG for å kutte i sykelønna, men da blir det vanskelig å finne andre gode kutt, mener mannen bak det omstridte forslaget.

En utvalgsleder i MDG som står bak et forslag om å kutte i sykelønna, tror ikke det er flertall i partiet for det. Partiets talsperson Rasmus Hansson (bildet) vil verken avvise eller støtte forslaget om sykelønn foreløpig. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
En utvalgsleder i MDG som står bak et forslag om å kutte i sykelønna, tror ikke det er flertall i partiet for det. Partiets talsperson Rasmus Hansson (bildet) vil verken avvise eller støtte forslaget om sykelønn foreløpig. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Hallvard Surlien ledet utvalget som har lagt fram forslag til økonomisk politikk for partiet og er foreslått som nytt medlem i programkomiteen.

– Det viktigste er å få gjennomslag for ansvarlighet i den økonomiske politikken. Der har vi hatt en del å hente til nå. Skal vi kunne gjøre et godt valg neste gang, er vi helt avhengig av å ha troverdige løsninger i spørsmålene. Akkurat hva slags løsninger, eller kutt, må vi diskutere nærmere. Jeg tror nok kanskje ikke at det er flertall i partiet nå for å kutte i sykelønnen eller øke pensjonsalderen, sier han til NTB.

Utfordrende oppgave

Han sier imidlertid at det er vanskelig å finne andre gode steder å kutte statens utgifter for å kompensere for inntektene som faller bort hvis partiet får gjennomslag for å fase ut all petroleumsvirksomhet innen 2035.

– Sykelønna er en av de mulighetene vi har til å kutte som har minst negative konsekvenser, sier Surlien, som påpeker at folk som får sykelønn, tross alt har jobb.

– Det blir i så fall en vanskelig og utfordrende oppgave å finne tilsvarende kutt hvis sykelønna skal fredes, sier han.

Krevende programjobb

Surlien er innstilt som nytt medlem av programkomiteen, som skal utarbeide forslag til nytt partiprogram fram til neste års landsmøte.

At denne jobben er krevende, går tydelig fram av at Terje Traavik trakk seg som leder av komiteen en måned før landsmøtet, ifølge Klassekampen.

Annonse

Han har ikke svart på NTBs spørsmål om årsaken, men skriver i en SMS at det handler om «komitéspesifikke og ikke partispesifikke problemstillinger», og ikke en «kultur-krasj» i partiet, slik Klassekampen skriver. Han opplyser imidlertid at han støtter benkeforslaget til ny kvinnelig talsperson, Hilde Lengali, framfor valgkomiteens innstilling, Une Aina Bastholm.

Ideologiske hull

Surlien mener diskusjonene om nytt partiprogram blir krevende fordi partiet mangler en ideologi som gir veldig tydelige svar i en del spørsmål, for eksempel i den økonomiske politikken. Men det er viktig å få det til understreker han.

– Jeg mener vi bør være åpne for å søke makt ved neste stortingsvalg, da må vi ha solid politikk som gjør det mulig, mener han.

Mannlig talsperson og stortingsrepresentant for partiet Rasmus Hansson vil verken avvise eller støtte forslaget om sykelønn foreløpig.

– Det er et helt legitimt forslag i en lang liste med forslag. Det illustrerer at MDG er et parti som ikke viker tilbake for å si at det kommer til å bli litt mindre å rutte med i det norske samfunnet i årene som kommer, sier Hansson til NTB.

(©NTB)

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997