Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ulvens opphav ut på internasjonalt anbud

Stortinget har bedt om en kartlegging av norske ulvers genetikk. Nå har Miljødirektoratet sendt oppdraget ut på anbud.

Bestiller ulveforskning: Ellen Hambro, sjef for Miljødirektoratet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Miljødirektoratet har går ut med en bred konkurranse om å levere en utredning av den norske ulvens genetiske bakgrunn, heter det i en pressemelding onsdag.

Stortinget ba i 2016 om en ny uavhengig utredning av den genetiske opprinnelsen til ulvestammen i Norge. Med bakgrunn i dette ga Klima- og miljødepartementet et todelt oppdrag til Miljødirektoratet i januar 2017.

Første del av oppdraget ble levert i fjor høst, da tre uavhengige amerikanske forskere gjorde en evaluering av tilgjengelig forskning. Den gangen var konklusjonen at det ikke finnes bevis for hybridisering med hunder eller at norsk ulv har gener fra ulver i fangenskap.

Omfattende oppdrag

Direktoratet vil skaffe kunnskap som i minst mulig grad er avhengig av tidligere forskning og som kan tilføre ny eller mer detaljert informasjon. Derfor har de bestilt en analyse som ser på mest mulig av arvematerialet, en såkalt helgenom-sekvensering.

– Denne vil måtte omfatte flere prøver utenfor Norge og Sverige, og også prøver fra hunder. Dette blir et omfattende og tidkrevende oppdrag, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Forskere har påvist ekstrem innavl blant skandinavisk ulv

Prisen på oppdraget er beregnet til rundt fem millioner kroner. Denne summen skal dekke at DNA fra mellom 500 og 750 dyr analyseres, i tillegg til at det er beregnet at det skal brukes rundt tre år på å produsere den endelige rapporten.

Annonse

– Det er ikke urealistisk å si noe om slektskapet mellom norsk ulv og dyr i nabolandene innenfor de rammene, sier førsteamanuensis Simen Rød Sandve ved NMBU til Nationen.

I og utenfor EU

Ved å bruke helgenom-baserte metoder kan gamle prøver analyseres på nytt uten å være avhengig av tidligere metoder eller resultater, ifølge Miljødirektoratet.

Direktoratet stiller flere krav om uavhengighet og åpenhet i anbudsdokumentet.

– På grunn av de omfattende kravene til oppdragstaker og ønsket om å benytte seg av best mulig kompetanse er anbudsdokumentene utformet på engelsk og distribueres bredt til forskningsmiljøer både i og utenfor EU, sier Hambro.

LES OGSÅ: «Uansett hvilke gener ulven som befinner seg i Norge stammer fra burde den aldri blitt reetablert i våre utmarker.»

Neste artikkel

Nord-Østerdalen prøver å avverge ny ulvesommer – har fått grønt lys til skadefelling av ulv