Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ulvemerkingen er i gang

Statens naturoppsyn gikk fredag i gang med å radiomerke flere ulver i Slettås-reviret i Hedmark. Samtidig ble to nye ulver skutt i fylket.

Direktør i Statens naturoppsyn (SNO) Pål Prestrud (t. h.) bærer bort en ulvetispe som nettopp er blitt bedøvet fra helikopter ved Ulvsjøberget ved Osen i Åmot i Hedmark. Den et år gamle tispa fra Slettåsflokken skal bli radiomerket med GPS-sender før den slippes fri igjen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ideelle sporingsforhold med nysnø og klarvær førte til at hele tre unge ulver, to hanner og en hunn, ble merket fredag. Alle er en del av kullet som ble født i april i fjor, opplyser direktør Pål Prestrud i Statens naturoppsyn (SNO) til NTB.

Han fikk selv bære en levende ulv i armene fredag.

– Det er ikke hverdagskost, sier han.

Kartlegge vandringsveier

Merkingen skjer på oppdrag av Klima- og miljødepartementet. Målet er å få merket hele Slettås-flokken, som består av et ulvepar og valpene deres, fire eller fem i tallet.

Merkingen foregår ved at ulvene spores opp fra bakken, både av mannskap på ski og i biler langs skogsbilveier. Når ulvene er lokalisert, tar personellet i bruk helikopter for å komme tett nok innpå til å skyte dyrene med bedøvelsespil, før de merkes med radiosendere. Hensikten er å kartlegge hvilke områder ulvene bruker, og hvilke veier de vandrer.

– Vi trenger mer kunnskap så vi kan forvalte bestanden på en bedre måte, sier Prestrud.

SNO vil vite mer om hvordan ulvene bruker området, og hva som skjer når ungdyr blir sparket ut «hjemmefra».

Ensomme ulver problemet

– Det er ofte de ensomme ulvene som skaper problemer for beitedyrnæringen, sier Prestrud, som mener mer kunnskap kan føre til mer treffsikkerhet om hvilke ulver som tas ut. I fjor sommer tok en enslig tispe fra Sverige alene livet av over 300 sau på Gran på Hadeland.

Annonse

Etter at Slettås-flokken er radiomerket, står Lekjenna-flokken i naboreviret mellom Rena og Elverum for tur. I tillegg er det også mulig at flere flokker i Aurskog-Høland skal merkes.

I ulvesonen

Alle flokkene holder til i ulvesonen og er derfor ikke omfattet av vedtaket om lisensfelling av 42 ulv som regjeringen fattet i høst.

WWF Norge og Naturvernforbundet tok vedtaket til retten, men fredag besluttet Oslo tingrett at fellingen ikke er i strid med verken norsk lov eller internasjonale konvensjoner.

Det er klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) glad for.

– Tingrettens avgjørelse betyr at vi får en forutsigbar forvaltning, der terskelen for felling av ulv utenfor ulvesonen er lav og tilsvarende høy innenfor sonen, sier han til NTB.

Siden 21. desember er ti ulver skutt i Hedmark. De to siste ble skutt fredag.

Neste artikkel

Helproff i statens styrer