Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Ulvejakta vil ende i retten

Begge sider i ulvedebatten varsler at de trolig vil gå rettens vei om de ikke får gjennomslag i sitt syn. Vernesida er helt klare på at de vil ta saken til retten om Helgesen snur.

Rundt 2000 demonstranter protesterte mot regjeringas nei til jakt i ulvesonen forrige uke. Nå kan hele saken ende opp i retten. Foto: Siri Juell Rasmussen

Vernesiden er sikker på at Helgesens forståelse av loven er rett.

Lover rettssak

– De som tror de kan greie å endre ulvevedtaket til Helgesen, slik at det blir åpnet for jakt på de fire ulvegruppene på Hedmark, kan bare glemme det. Saken vil ende i retten og ulven vil vinne, sier den tidligere lederen av Norges Jeger- og Fiskerforbund, Stein Lier-Hansen, til VG etter debatten torsdag.

Generalsekretær Nina Jensen i miljøorganisasjonen WWF er helt tydelig på at de vil ta saken til retten om konklusjonen til Helgesen endres.

Les også: Optimister etter ulvemøte

– Det er ingen tvil om at vi kommer til å gå til retten hvis Helgesens vedtak blir overprøvd av Stortinget, sier Jensen til VG, og kommer samtidig med et stikk til stortingspolitikerne som «tror de forstår juss bedre enn lovavdelingen».

Se kart over uvlerevirene under:

Annonse

Revirene som rovviltnemdene foreslo å ta ut, men som Helgesen sa nei til, er henholdsvis Slettåsreviret (8-9 ulver), Kynna (revirmarkerende par), Letjenna (6 ulver) og Osdalen (9 ulver, base utenfor ulvesonen).

– Vurdere rettslige skritt

Skogeierlaget Norskog har også antydet at det kan bli aktuelt, i det minste for individuelle skogeiere, å gå til sak dersom de mener vedtaket ødelegger for deres eiendom, virksomhet og jaktrett, men skogeierlaget har ikke sagt rett ut at de vurderer rettslige skritt.

I VG antyder Bondelaget at også de kan vurdere rettslige skritt, dersom regjeringa ikke snur.

Les også: Sp: – Helgesen svarer ikke på utfordringen

– I så fall oppstår det en svært uryddig situasjon, og da må vi ta en vurdering av hvilke grep vi må ta fra vår side. Den juridiske problemstillingen vil være en del av denne vurderingen, sier Bondelagsleder Lars Petter Bartnes til VG.

De har i et brev til regjeringa og statsministeren krevd en opphevelse av Helgesens nei til jakt, og mener det ikke er juridisk grunnlag for å stoppe jakta.

Neste artikkel

Stor pågang fra jegere som vil ta ut ulveflokk