Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tusenvis i tog for avvkling av pelsnæringa

I hele landet har folk demonstrert mot pelsindustrien lørdag kveld. – Det hjelper ikke med reguleringer, hele næringa må vekk, er budskapet fra demonstranter og apellanter.

Demonstrantene krevde en avvikling av pelsnæringa, og flere av apellantene krevde også forbud mot import av pels. Foto: Jenny Dahl Bakken
Demonstrantene krevde en avvikling av pelsnæringa, og flere av apellantene krevde også forbud mot import av pels. Foto: Jenny Dahl Bakken

Det ble arrangert fakkeltog mot pels fra Kristiansand i sør til Alta i nord lørdag, i alt ble det arrangert markeringer i 26 forskjellige byer.

I Oslo anslo politiet at rundt 3000 hadde møtt opp, ifølge NTB.

Les også: – Motstanderne våre vil alt husdyrhold til livs

Politikere fra 5 partier, med ungdomsorganisasjoner, stilte som appellanter - Fremskrittspartiets ungdomsorganisasjon stilte også med apellant, mens Frp ikke kom. Ifølge programmet skulle i utgangspunktet Bård Hoksrud holde appell, som iføle NOAH-leder Siri Martinsen tilhører delen av Frp som er mot pelsdyr.

Fakkeltog mot pels er et årlig arrangement, i regi av NOAH. Spesielt av året er at landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) i forrige uke la fram stortingsmeldingen om pelsdyrnæringens framtid. Der kom det fram at regjeringen ikke vil avvikle næringen, men heller innføre en rekke skjerpede krav.

– Sp dyrefiendtlig

– Det er veldig viktig å mobilisere nå, både for oss og for engasjerte mennesker over hele landet. Etter at stortingsmeldingen kom, har vi fått mange henvendelser. Folk er opprørt og skuffet, sier NOAH-leder Siri Martinsen til NTB.

Hun åpnet ballet i Oslo lørdag, med kritikk mot Stortinget og regjeringen.

Les også: Britt Unni (56) fryktar ho blir tvinga til å slutte som minkbonde

– Pelspolitikken ligger i dag under næringskomiteen, som ledes av Geir Pollestad fra Norges mest dyrefiendtlige parti, Senterpartiet, sa Martinsen, til stor jubel fra publikum.

Martinsen lovet at NOAH skulle arrangere fakkeltog hvert år fram til næringa legges ned.

– Vi vet at pelsdyrhold en dag blir forbudt. Det vi ikke vet, er hvor mange politiske runder vi må gå først, sa hun.

Holder ikke med reguleringer

– Det hjelper ikke med flere regler. Pelsdyrnæringen må nedlegges, sier Linda Simenstad (26) til NTB.

Sammen med Kathrine Johansen (26) gikk hun i fakkeltoget i Oslo. Begge sier de er skuffet over at regjeringen ikke har gått inn for å avvikle pelsdyrnæringen.

Les også: Én av tre pelsunderskrifter fra utlandet

Annonse

Også Ole Tollånes (48) forteller at han reagerte med skuffelse da landbruks- og matministeren la fram stortingsmeldingen forrige uke.

– Jeg er her for å gi klar beskjed til regjeringen om at dyremishandlingen må ta slutt. Det er merkelig at dette er lov i 2016. Det er en forkastelig næring, og regjeringen hører ikke på folkets krav, sier Tollånes.

Forhandlinger

Både Sveinung Rotevatn (V), Rasmus Hansson (MdG) og Heikki Holmås (SV) lovet å ta kampen mot pelsdyr på Stortinget. De hadde felles beskjed: Reguleringer er ikke nok. Det er selve pelsnæringa, og det å holde det politikerne omtaler som ville dyr innestengt i små bur, som er prolemet.

– Pelsnæringa tjener penger på dyremishandling, sa Holmås fra talerstolen.

Debatt: «Vi har undulat i bur - hvorfor ikke mink?»

Venstres Rotevatn opplyste forrige uke om at krav om forbud mot pelsdyr er en sak Venstre har tatt med inn til forhandlingsbordet i de pågående budsjettforhandlingene på Stortinget.

Varaordfører Khamshajiny Gunaratnam (Ap) i Oslo sa hun var lei av å måtte holde appell på fakkeltoget år etter år, og sa hun håpet næringa snart ble lagt ned slik at fakkeltoget var unødvendig.

I tillegg til stortingspartiene holdt også appellanter fra partiet Rødt med ungdomsparti appell.

Flere av partiene tok, i tillegg til å ta orde for et forbud mot pelsdyrhold i Norge, også til orde for å forby import av pels.

– Føler sterkt om dette

Blant dem som holdt appell foran Stortinget var det også flere kulturpersonligheter, som forfatter og tidligere polititopp Hanne Kristin Rohde, blogger Sophie Elise Isachsen, og skaperen av tegneserien Nemi, Lise Myhre. Flere av appellantene, inkludert Isachsen, var omtrent på gråten på talerstolen.

– Dette er en sak jeg føler veldig sterkt om. Jeg var på besøk på pelsfarm med mamma da jeg var 11, for at jeg skulle få se selv hvilke forhold dyrene levde under, sa den profilerte bloggeren. Hun fulgte opp med at ingenting hadde skjedd på de elleve årene som var gått siden den gang.

Les også: Småbrukarlagsleder: – Pelsdyrene «disneyfiseres»

To artister holdt også appell, Hanne Sørvaag og Espen Lind. Lind ga uttrykk for at de mente næringa var en anakronisme og ble holdt kunstig i live. Sørvaag mente pelsmotstanderne må satse på dialog, og ikke se på pelsbrukere som fienden. Hun påpekte at hun selv har vært en pelsbruker før, men at hun sluttet med pels og ble pelsmotstander etter å ha bli konfrontert med de riktige argumentene.

Neste artikkel

Går hardt ut mot strømtiltak til egen regjering: – Folk vil oppleve høyere strømpriser