Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Trond Helleland kan bli ny stortingspresident – avviser ikke at han er kandidat

Flere kilder peker på parlamentarisk leder Trond Helleland som den mest aktuelle kandidaten til vervet som ny stortingspresident. 

Parlamentarisk leder Trond Helleland i Høyre blir av flere pekt på som den Stortingets president, hvis han selv ønsker vervet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland vil ikke si noe om hvem som er aktuelle til å etterfølge Olemic Thommessen som stortingspresident.

Kildene til Dagens Næringsliv framholder imidlertid Trond Helleland som den nærmeste til å ta over som stortingspresident. Men han har ikke bestemt seg om han selv ønsker det.

På spørsmål om den parlamentariske lederen til Høyre er kandidat til å etterfølgende Thommessen som stortingspresident svarer Helleland følgende:

– Det vil jeg ikke kommentere. Vi har ikke begynt prosessen, dette kom litt bråere på enn det vi hadde regnet med.

Overfor NTB peker Høyres stortingsrepresentant Michael Tetzschner på nettopp Helleland som kandidat til presidentvervet og sier at «vi har et utmerket parlamentarisk leder, for eksempel» når han blir stilt spørsmål mulige kandidater.

Tetzschner avviser at han selv kunne tenke seg vervet.

Ny kandidat neste uke

Torsdag varslet Olemic Thommessen (H) om at han fratrer vervet som stortingspresident.

Da NTB snakket med Høyres parlamentariske leder Trond Helleland etter avgangen, sier han at Høyre håper å kunne presentere en ny kandidat i neste uke.

– Stortingsgruppa vår må behandle dette, og første mulighet er neste onsdag. Når det ikke er et flertall i Stortinget som har tillit til Olemic, er avgang den eneste logiske konsekvensen. Han var skuffet, men ikke uforberedt, sier Helleland, som selv ga Thommessen beskjed om den manglende støtten fra Stortinget.

Ikke bare byggeskandalen

Høyres Michael Tetzschner sier Thommessens beslutning om å trekke seg er til beste for Stortinget. Han er svært kritisk til måten presidentskapet har fungert.

Annonse

– Det er en god beslutning for Stortinget, sier Tetzchner som sier det ikke bare er byggesaken som er bakgrunnen for han kritikk mot den avgåtte presidenten.

– Vi har, både rundt dette presidentskapet – og det foregående – hatt problemer med hvordan institusjonen skal drives. Og ikke bare i økonomiske spørsmål, sier Tetzchner.

Han håper det med Thommessens avgang blir slutt på det han omtaler som «taktisk informasjonsgivning» om byggeprosjektets framgang og omfang.

– Jeg legger også vekt på det vi har sett i EOS-saken der vi opplevde at en melding fra EOS-utvalget ble undertrykt sammen med advarselsbrev fra Finansdepartementet og Justisdepartementet. Det er klart at når våre tilsynsorganer ikke kan rapportere uten hindringer til Stortinget så har vi et institusjonelt problem, sier Tetzchner.

Direktørstillingen utsettes

Stortingets direktør Ida Børresen gikk for tre uker siden av på grunn av byggeskandalen. Nå er søknadsfristen for å bli hennes erstatter utvidet.

Fristen er forlenget med en uke, skriver VG , som har opplysningene fra «kilder nær prosessen».

Fristen gikk ut torsdag og flere har søkt, men bakgrunnen for at fristen forlenges, er at det foreligger en ny situasjon etter at Olemic Thommessen gikk av.

Stortingsdirektøren er stortingspresidentens nærmeste medarbeider.

Neste artikkel

Trump: – Parisavtalen fungerer tydeligvis ikke så bra for Frankrike