Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

To tidligere Sp-topper aktuelle til Nobelkomiteen

Sps tidligere partiledere Anne Enger og Åslaug Haga er aktuelle navn som nye medlemmer av Nobelkomiteen, melder Aftenposten.

Tidligere Sp-leder Anne Enger (fv.) og Åslaug Haga på senterpartiets landsmøte i vår. Nå er de to favoritter til en plass i Nobelkomiteen. Nåværende leder Trygve Slagsvold Vedum i midten, Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Det er høstens valg, der partiets stortingsgruppe vokste fra 10 til 19 medlemmer, som gir seg utslag i mer makt og muligheter for nye posisjoner.

Saken er ikke behandlet i Sps stortingsgruppe, men Enger og Haga peker seg ut som de heteste kandidatene, ifølge kilder i partiet.

Fylkesmann i Rogaland, tidligere statsråd Magnhild Meltveit Kleppa, nevnes også som en sterk kandidat, skriver Aftenposten.

Reglene tilsier at Sp overtar en av Høyres to posisjoner i Nobelkomiteen. Men Høyres tidligere komitéleder Kaci Kullmann Fives bortgang tidligere i år kompliserer endringene.

Hun og Høyres andre representant i komiteen, Henrik Syse, ble henholdsvis gjenvalgt og valgt i høsten 2014 og skulle normalt sitte til 1. januar 2021.

Annonse

Etter at Kullmann Five gikk bort, er det blitt en diskusjon om Sp skal få en fast representant umiddelbart.

Det er Stortinget i plenum som til slutt oppnevner medlemmene av Nobelkomiteen.

(©NTB)

Neste artikkel

Hvordan fikk Norge det store havet?