Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

To nye ulver kan felles utenfor ulvesonen

Ytterligere to ulver kan felles utenfor ulvesonen. Det er dermed gitt tillatelse til å felle 20 ulver denne jaktsesongen, men bare 10 av disse er skutt.

Miljødirektoratet tillater felling av to nye ulver. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Miljødirektoratet tillater felling av to nye ulver. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Miljødirektoratet ga onsdag tillatelse til å felle to nye ulver i region 4 og 5, det vil si utenfor ulvesonen i deler av Akershus og Hedmark. Tillatelsen gis kort tid før jaktsesongen utløper 31. mars. Bakgrunnen er faren for skade på beitedyr i området.

De fleste ulvene i Norge holder til i og nær ulvesonen, i de to regionene som dekker Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold. Hele kvoten på åtte ulv i dette området er allerede felt. En av dem ble skutt i fjor sommer, fordi den hadde angrepet sau, men blir likevel regnet med i kvoten.

Direktoratet skriver at de trengte nye opplysninger for å vurdere en utvidelse av kvoten i disse regionene.

– Det har blitt dokumentert spor av en til to ulver i Stor-Elvdal kommune utenfor ulvesonen i mars måned, sist 21. mars, samt en ulv i Ringsaker kommune 15. mars. Miljødirektoratet vurderer at dette oppfyller krav om nye opplysninger, heter det i vedtaket.

I regionene som dekker Sør- og Midt-Norge er det gitt tillatelse til felling av til sammen ti ulver, men så langt er det bare felt to ulver i disse områdene.

Streifdyr

Årsaken til at bare halvparten av kvoten er felt, er at tillatelsene er gitt innenfor ulike rovviltregioner, forklarer Susanne Hanssen, fagansvarlig for rovvilt i Miljødirektoratets viltseksjon.

– Kvotene fastsettes tidlig. Selv om det er gitt fellingstillatelse i en region, er det slett ikke sikkert at det er noen ulv der, forklarer hun.

Les også: Ingen ny ulvelov før jaktsesongen utløper

Fellingstillatelsene blir gitt fordi det har vært observert spor av ulv i regioner der myndighetene ikke ønsker at dyrene skal slå seg ned. Men sporene kan være fra dyr som bare har vært på gjennomreise. De kan senere ha gått inn i andre områder eller blitt felt et annet sted.

– Ingen direkte følger

Annonse

Miljødirektoratet mener det ikke vil få noen direkte konsekvenser at ikke hele kvoten på 19 ulv blir felt i år.

– Innenfor ulvesonen har man iverksatt tiltak for å forhindre skader fra ulv, man har lagt om til annen type bruk, satt opp rovviltavvisende gjerder og redusert utmarksbeite, sier Hanssen.

Les også: Disse bildene viser at ulven vandrer på gårdsplassen

Hun sier ulven først og fremst spiser elg i disse områdene.

– Det er mye elg i disse regionene, så det er uproblematisk for ulvene å få mat, sier hun, men legger til:

– Man da har noe mindre elg å jakte på i enkelte områder.

Det er heller ikke holdepunkter for å si at ulvebestanden er mer nærgående, ifølge Hanssen. Men hun legger til at det har vært merket flere ulv i år, blant annet for å skaffe mer kunnskap om hvordan ulven oppfører seg.

Neste artikkel

Langedrag får ikke skaffe seg fruktbar villsvinråne