Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tidenes beste måling for Rødt

Samme helg som Rødt har sitt landsmøte, viser Nationens måling at partiet har sin høyeste oppslutning noen gang. Men partiet er mer opptatt av å skaffe flere medlemmer enn flere velgere.

Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, har god grunn til å smile over parties nye måling. Bildet er fra partiets landsmøte fredag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, har god grunn til å smile over parties nye måling. Bildet er fra partiets landsmøte fredag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Rødt får rekordhøye 4,9 prosent i oppslutning i partibarometeret, som Norfakta har utført for Nationen og Klassekampen i mai. Ikke siden partibarometeret startet opp i 2008 har partiet gjort det så godt.

Samtidig holder partiet seg over sperregrensen for fjerde måned på rad, og ville ved et valg i dag fått ni mandater på Stortinget. Ved stortingsvalget i 2017 fikk partiet 2,4 prosent oppslutning, og har i dag en person på Stortinget.

– Dette er veldig hyggelig. Vi er jo inne i en rekordperiode i Rødt. Vi har rekordgode målinger, rekordmange medlemmer og et rekordstort landsmøte, sier 1. nestleder Marie Sneve Martiniussen.

– Dette er jo en enkeltmåling, men det bekrefter det vi har sett, at vi stabiliserer oss over sperregrensen. Det viser at Rødt ikke bare er et blaff.

Har fått vise seg fram

Hun mener det at Rødt har sittet på Stortinget har gjort at folk har fått opp øynene for politikken til partiet.

– Vi har kunnet vise at vi har handlekraft i politikken, at vi foreslår konkrete ting, noe vi ikke har kunnet gjøre tidligere. Jeg tror også folk er lei av en regjering som øker forskjellene mellom folk, bygger ned helsetilbud og mangler handlekraft. Folk ser at Rødt har valgt tydelig side for arbeidsfolk, distriktene og miljøet.

Valgforsker Svein Tore Marthinsen er enig i at partiet er blitt mer synlig og at det forklarer framgangen. Han tror det også er flere andre grunner til at partiet gjør det rekordgodt.

– De har lyktes med å få fram budskap som treffer deler av velgermassen som handler om ulikhet og velferdsprofitører. Samtidig profitterer Rødt på Aps problemer. Jeg tror mange av velgerne på venstresiden står mellom om de skal stemme på Ap, SV eller Rødt, og mange har nok nå funnet Rødt som mer interessant enn tidligere.

Men på tross av rekordgode målinger er det ikke dette partiet har oppmerksomhet på. De ønsker helst å vokse på medlemssiden.

– Målet vårt til kommunevalget er å komme over sperregrensen, noe som er et stort steg for et parti. Samtidig må jeg si at ikke alt endres i valg. Politiske endringer skjer ved at man får valgt inn nye politikere. Dermed skal vi framover tenke mindre på meningsmålinger, og mer på medlemsvekst, sier Martinussen.

Annonse
1. nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt sammen med partiets leder Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
1. nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt sammen med partiets leder Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Høyresiden opp, de rødgrønne går ned

Partibarometeret viser også en liten oppsving for høyresiden. Både Frp (11,9 prosent) og Høyre (24,4) går opp, mens Arbeiderpartiet (25,1), SV (7,4) og Senterpartiet (14,4) går ned.

KrF (3,2) ligger for tredje måned på rad under sperregrensen på 4 prosent, mens Venstre (3 prosent) fortsetter den dårlige trenden, og ligger for åttende uke på rad under sperrefristen.

– Det kan kanskje tyde på at høyresiden har nådd en bunn, og nå er litt på vei opp igjen. Samtidig er det fortsatt rødgrønn-side som har det klare overtaket. Det skal heller ikke kjempestore utslag til for at regjeringspartiene er i nærheten av å utjevne overtaket, og det er ikke kjørt med tanke på å gjenskape flertallet i valget i 2021, sier valgforsker Marthinsen

Ved et valg i dag hadde Ap, SV og Sp hatt et stortingsflertall med 88 mandater, mens den nåværende regjeringen med KrF, Venstre, Høyre og Frp ville hatt 71 mandater.

De siste dagene har det også vært diskutert hvorvidt de rødgrønne, Ap, SV og Sp, skal samarbeide med Rødt ved neste stortingsvalg. Med Rødt på laget ville stortingsflertallet blitt enda større med 97 mandater.

Det skal heller ikke kjempestore utslag til for at regjeringspartiene er i nærheten av å utjevne overtaket, og det er ikke kjørt med tanke på å gjenskape flertallet i valget i 2021.

Svein Tore Marthinsen, valgforsker

Samarbeider i kommunene

Rødt-nestleder Marie Sneve Martiniussen forteller at partiet har hatt flere fruktbare samarbeid med de rødgrønne rundt om i kommunene.

– Mange steder har vi vært støtteparti eller sittet i posisjon sammen med de rødgrønne, for eksempel i Oslo, Tromsø og på Gjøvik. Andre steder har vi ikke gjort det. Det jeg tror skjer nå er at vi får en stor diskusjon om lærdommen av disse samarbeidene. Det som er viktig for oss er å få gjennomslag for politikken. Folk skal kunne stole på at vi står for det vi sier.

I helgen har partiet landsmøte, og det er forventet mange store diskusjoner.

– I helgen har vi første landsmøte siden vi ble valgt inn på Stortinget, og vi er dobbelt så store som sist vi møttes. Vi skal bruke landsmøtet til å diskutere hvordan vi har gjort det i Stortinget, også skal vi endre på den politiske strategien vi har hatt siden 2012, sier Martiniussen.

Neste artikkel

Vi lokale folkevalgte må slamre i noen dører!