Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Stortingsflertallet utfordrer Solberg-regjeringen

Den utvidede Solberg-regjeringen må gi opp mer enn ønsket om utvidet søndagshandel, lyder meldingen fra stortingsflertallet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre varsler at Stortinget vil påføre flere nederlag for Trine Skei Grande (V), Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp). Foto: NTB scanpix

En samlet opposisjon minnet statsminister Erna Solberg (H) om at landet har en mindretallsregjering da regjeringserklæringen ble debattert onsdag.

Ap-leder Jonas Gahr Støre innledet med å varsle at det kommer flere forslag der Stortinget vil danne flertall mot en regjering han selv omtaler som «blå-blå-blå».

KrF-frieri

Regjeringen vil først og fremst søke flertall hos KrF – som i forrige periode var samarbeidsparti for Høyre og Frp sammen med Venstre.

– KrF velger seg innflytelse gjennom muligheter for flertall her i Stortinget. Det gir resultater, sa Ap-lederen og viste til at Ap, Sp, KrF og SV ber regjeringen legge til rette for at investeringstilskudd til eldreomsorgen ikke bare skal gå til nybygg, men også til oppussing.

Fargeblind

KrF-leder Knut Arild Hareide sier at han kommer til å være politisk fargeblind i tiden framover.

– KrF vil rekke ut en hånd til alle partier som ønsker konstruktivt samarbeid. Vi har vist det denne høsten. For oss er ikke fargen på partilogoen avgjørende, men hvilken politikk vi kan få gjennomslag for, sa han.

• Les også leder i Nationen: KrFs nye, store sjanse

Lærernorm, pleiepenger, permisjon for tvillingforeldre, fleksibel kontantstøtte og mer fysisk aktivitet i skolen er saker der KrF har fått gjennomslag.

– Vi er tilbake til det som har vært regelen mer enn unntaket i norsk politikk, der mindretallsregjeringer må hente skiftende støtte i Stortinget, sa Hareide.

Venter klaging

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad mener at landet har fått en svekket regjering.

– Flertallet gikk tapt i valget vi har bak oss. Det gir store muligheter for gjennomslag for det enkelte parti i Stortinget. Vi skal jobbe for reduserte forskjeller både sosialt og geografisk, sa hun.

Arnstad forventer jammer fra regjeringskontorene:

Annonse

– Jeg er trygg på at mange statsråder vil klage på stortingsregjereri. Men det er sakene som avgjør. Regjeringen må innrette seg etter Stortinget og Stortingets vedtak. De kan ikke gjøre sitt eget mindretall til Stortingets ansvar, fastslo hun.

Elleve saker

En opptelling Aftenposten har gjort, viser at Solberg-regjeringen kan gå på nederlag i elleve av sakene som er listet opp i regjeringserklæringen.

I tillegg til tommel ned for liberalisert søndagshandel, vil regjeringen blant annet få trøbbel med å liberalisere alkoholsalget, landbrukspolitikken og frihandel, skriver avisen.

Fra før er det kjent at avvikling av eiendomsskatten kan bli stanset. Det kan også ligge an til at stortingsflertallet vil reversere ordningen som skal gjøre det lønnsomt for små kommuner å slå seg sammen.

I tillegg nevner avisen omorganisering av offentlig sektor, bilavgifter, salg av statlig virksomhet og «modernisering av arbeidsmiljøloven» som områder der regjeringen vil slite.

Tøffe tak

Venstres parlamentariske leder Terje Breivik ble utfordret på at partiet i valgkampen gikk langt i å si at det var uaktuelt å gå i regjering med Fremskrittspartiet.

– Det er ingen tvil om at vi har hatt grundige og til dels tøffe prosesser, sa Breivik, som fortsatt håper på et godt samarbeid med KrF.

– Heldigvis har Venstre og KrF utviklet et tett og tillitsbasert samarbeid de siste årene. Et samarbeid som Venstre skal gjøre det vi kan for å ta vare på og videreutvikle, selv om vi nå har valgt ulike roller i Stortinget, sa Breivik.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland sa i sitt innlegg at han er trygg på at hovedmålene i regjeringsplattformen vil få flertall i Stortinget.

©NTB

Neste artikkel

Valgforsker: – Vedums kritikk mot eliten kan ha vært lokkende