Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Støre til LO: – Også dere sviktet

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener også LO må gå i seg selv etter valgnederlaget. Fremover skal Ap snakke mer om det folk er opptatt av – særlig innvandring.

– En for stor andel av LOs medlemmer stemte ikke på oss, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Ketil Blom Haugstulen
– En for stor andel av LOs medlemmer stemte ikke på oss, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Ketil Blom Haugstulen

– Jeg tok valgnederlaget tungt. Veldig tungt, fortalte en personlig Ap-leder Jonas Gahr Støre da han onsdag ankom snødekte Gol og den tradisjonsrike kartellkonferansen til LO Stat for å fortelle om valgnederlaget og veien videre.

– Som nære venner kan vi være dønn ærlige med hverandre og si det som det er: Vi som parti leverte ikke. Men jeg vil si: Fagbevegelsen leverte heller ikke, sa Støre fra talerstolen.

– Vi sto sammen om deler av valgkampen, men en for stor andel av LOs medlemmer stemte ikke på oss, påpekte Ap-lederen.

Støre ba fagbevegelsen gjøre en bedre jobb med å få flere vanlige arbeidsfolk opp og fram i politikken, og stilte spørsmål om det fagligpolitiske samarbeidet mellom Ap og fagbevegelsen har blitt en sovepute.

– En sovepute, hvor vi håper at disse kanalene er tilstrekkelige, men hvor all erfaringen til medlemmene deres ikke helt finner sin plass i partiet og får formet politikken, sier Støre.

Jakter på vanlige arbeidsfolk

Han pekte på at partiledelsen stadig får høre at det er for få vanlige arbeidsfolk i partiet, særlig i toppen, og at folk på jobb ikke kjenner seg igjen i partiets saker eller i språket som brukes.

– Jeg tar det alvorlig. Vanlig arbeidsfolk skal ikke bare være representert, de skal også representere. Det er partiets ansvar hvem som skal stå på listene når vi nominerer, men det er også deres ansvar, understreket Støre, og la til:

– Dere må finne dem, bygge dem opp, gi dem tillit og støtte dem til å engasjere seg politisk. Dere må minne dem på at demokratiet trenger det, og at politikken vår bare blir bra hvis de har med.

Vi snakke mer om innvandring

Om veien videre etter valgnederlaget, erkjente Støre at han og partiet foreløpig ikke har alle svarene på veien videre. Men en ting er klart, sa Støre:

– Ap skal snakke mer om det folk snakker om, og dette gjelder særlig innvandring og integrering.

Annonse

– Vi skal på eget initiativ ta opp utfordringene på innvandringsområdet. Som frykten mange føler for at vi kan miste kontrollen med innvandringen som vi gjorde i 2015. Som den sosiale kontroll i en del etniske miljøer, og om at det i enkelte innvandrermiljøer er altfor få som jobber, eller for mange unge som risikerer å falle utenfor og bli kriminelle, uttalte Støre.

Ap-lederen avviste anklagene fra enkelte hold om at Ap har funnet på en streng innvandringspolitikk fordi partiet er redde for Frp.

– Vi har ikke funnet det på. Vi har stått for det lenge, sa Støre, og minnet om at tidligere Ap-leder Trygve Brattli innførte innvandringsstopp på 1970-tallet, og at Stoltenberg-regjeringen strammet betydelig inn politikken på 2000-tallet.

Samtidig har vi kanskje vært redd for å bli dratt over på Frps banehalvdel, vedgikk Støre.

– Vi må ha tro på at vi kan ta debatten på våre premisser, for selvsagt skal dette være på vår dagsorden. Mange folk er opptatt av det. Og de ønsker å høre politikerne sine snakke om det. I perioder har de nesten bare hørt Sylvi Listhaug. Det går ikke lenger, fastslo Støre.

– Må beholde selvtilliten

Om hvilke saker partiet skal satse på videre, sa Støre at det er viktig at partiet har selvtillit nok til å fremdeles tro partiets kjernesaker og verdier, til tross for et sviende nederlag.

– Det lett å tenke at alt som så ut som gull før valget, er gråstein etter valget. Da skal vi være kloke. Da skal vi ha selvtillit nok, til å si: Mye er bra ved oss, sa Støre.

Han pekte på økte forskjeller mellom folk og en fallende andel i jobb, samt flere eldre og klimagassutslipp som skal raskt og mye ned, som de fire største utfordringene for Norge.

– Derfor er de fire viktigste sakene for Arbeiderpartiet, sa Støre.

Neste artikkel

Vi venter på synlig distriktspolitikk som virker i hverdagen