Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Storberget vil instruere regjeringen om ulvejakt

Knut Storberget (Ap) mener partiene på Stortinget må gå sammen om å instruere regjeringen til å tillate lisensjakt på flere ulv.

Klima og miljøminister Vidar Helgesen redegjør for forvaltning av ulv for Stortinget. Knut Storberget (t.h.) diskuterer med Trygve Slagsvold Vedum (SP) og Gunnar Gundersen (H) (t.v.). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Klima og miljøminister Vidar Helgesen redegjør for forvaltning av ulv for Stortinget. Knut Storberget (t.h.) diskuterer med Trygve Slagsvold Vedum (SP) og Gunnar Gundersen (H) (t.v.). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Han håper å få flertallet med seg på å gi klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) beskjed om å følge rovviltnemndenes vedtak om å lisensjakt på 47 ulv. Storberget mener det haster.

– I Hedmark er vi i ferd med å få en ulvebestand som nærmest vokser oss over hodet, sier han.

LES OGSÅ: Helgesen forsvarer ulvebeslutning i Stortinget

Storberget mener det er hjemmel i loven til å skyte flere ulv, men at Helgesens departement har gjort en for dårlig jobb med å dokumentere skadepotensialet. Derfor frykter han heller ikke at en domstol kan stanse en slik instruks fra Stortinget.

Hans kollega på Hedmark-benken, Gunnar Gundersen (H), er enig.

– Det var en veldig snever lovtolkning departementet la seg på, sier han.

LES OGSÅ: Ulvestriden: Helgesen kan åpne for lovendring

Skuffet

Gundersen er skuffet over partifelle Helgesens redegjørelse tirsdag.

– Jeg forundrer meg over at man ikke tar inn over seg at dette dreier seg om mennesker, livskvalitet og lik eiendomsrett over hele landet, sier han.

Gundersen medgir imidlertid at tiden er i ferd med å renne ut for å rekke å gi flere fellingstillatelser denne vinteren.

Annonse

Både ordfører Erik Hanstad (H) i Elverum og Erik Sletten (Sp) i Trysil var til stede i Stortinget for å høre Helgesens redegjørelse.

– Jeg forventer at Stortinget griper inn ved å instruere regjeringen og at det skjer såpass fort at vi får uttak i vinter, sier Sletten.

LES OGSÅ: 3 nye dyr kan skytes utenfor ulvesonen

SV advarer mot ulveinstruks

SVs Heikki Eidsvoll Holmås advarer sine stortingskolleger på det sterkeste mot å gi regjeringen instruks om å skyte flere ulv.

– Det er renspikket ulvepopulisme. Stortinget kan ikke instruere statsråden til å bryte norsk lov. Da har vett og forstand forlatt salen, sier Holmås til NTB etter at klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) redegjorde for ulvestriden tirsdag.

Følg Nationens dekning av rovdyr her!

Holmås støtter Helgesens håndtering. Han mener folk på Stortinget er mer opptatt av å skyte ulv enn å forholde seg til fakta, og hevder man har lyktes i å forvalte ulv slik at bestanden har økt samtidig som konflikten med beitenæringen har blitt mindre.

Holmås er kritisk til å endre Naturmangfoldsloven for å åpne for å ta flere hensyn enn i dag når man skal vurdere hvorvidt ulv skal felles.

Neste artikkel

– Helt sjukt å oppleve slik støtte