Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Stoltenberg: – Norge bør gjøre mer

Norge henger etter i innsatsen for å nå målet om å bruke minst 2 prosent av BNP på forsvar, advarer NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Det er bra Norge øker, men de fleste andre land øker mer, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Boris Grdanoski / AP.
Det er bra Norge øker, men de fleste andre land øker mer, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Boris Grdanoski / AP.

– Alle som henger etter, bør gjøre mer. Det gjelder Norge, og det gjelder alle andre land som henger etter, sier Stoltenberg til norsk presse i Brussel.

Han presenterte tirsdag nye tall som viser at Norge nå ligger an til å bruke en sum tilsvarende 1,70 prosent av BNP på forsvar i 2019.

Norge beveger seg dermed enda et skritt nærmere NATOs mål, som er at alle allierte skal bruke minst 2,0 prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvar.

Andre land øker mer

Den norske BNP-andelen har økt jevnt fra 1,5 prosent i 2015. I fjor lå andelen på 1,66 prosent.

– Det er bra at Norge øker. Det er en økning i Norge som vi hilser velkommen, og som jeg er glad for. Men økningen er mindre enn hos de fleste andre NATO-land. De fleste andre øker mer enn Norge, sier Stoltenberg.

Tolv NATO-land bruker i dag en større andel av BNP på forsvar enn Norge.

Sju av landene har nådd 2 prosent allerede, og i alt 16 allierte ventes å nå 2 prosent innen 2024. Norge er ikke blant disse landene.

– Bør stille opp mer

Aps forsvarspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt er ikke fornøyd med Norges NATO-bidrag.

– Norge ligger på 13. plass blant NATOs medlemsland når det gjelder forsvarsutgifter. I 2014 lå Norge på 7. plass, i 2016 lå vi på 10 og deretter har vi dumpet en plass hvert eneste år, sier Huitfeldt.

– Vi er det eneste NATO-landet med grense mot Russland som ikke er oppe på 2 prosent. På grunn av våre store havområder har vi, mer enn noen andre, behov for solidaritet fra NATO-alliansen. Derfor burde vi stille opp mer, legger hun til.

Neste artikkel

– Det ligger mye viktig beredskap og forsvarsevne i en god distriktspolitikk