Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Statsministeren grillet om fraflyttingen fra nord i Stortinget

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum hamret løs mot statsminister Erna Solberg (H) da hun møtte i Stortinget for å svare om fraflyttingen fra de nordligste fylkene.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum stilte spørsmål til statsminister Erna Solberg (H) under en interpellasjon i Stortinget mandag. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum stilte spørsmål til statsminister Erna Solberg (H) under en interpellasjon i Stortinget mandag. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vi har en regjering som har glemt å lytte til dem som bor i de tre nordligste fylkene, slo Vedum fast fra talerstolen mandag kveld.

Senterparti-lederen beskyldte regjeringen for systematisk å ha sentralisert Nord-Norge og trakk fram politireformen, ambulansetilbudet, forslaget om ny struktur for tingrettene og kortbanenettet for fly.

– Det er like viktig at ambulansen kommer om du bor i Berlevåg eller i Bergen. Det er like viktig at politiet kommer når du trenger det, om du bor på Helgeland eller på Nordstrand, sa Vedum.

Han viste til tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) om at det til nå i år blitt 937 færre innbyggere i Nordland, 827 færre i Troms og 325 færre i Finnmark. Siden SSB begynte med å utarbeide kvartalsvis befolkningsstatistikk, har det aldri vært registrert så stor fraflytting i ett enkelt fylke i Norge som det ble fra Nordland siste kvartal.

– Bekymret

– Selvfølgelig er jeg bekymret for utviklingen, svarte statsminister Erna Solberg (H).

Hun viste til at befolkningsreduksjonen skyldes at det kommer færre arbeidsinnvandrere enn for få år siden.

– Utvidelsen i EU i 2004 ga Nord-Norge tilgang på ny arbeidskraft. Høyere oljepriser ga god investeringsvilje. Men arbeidsinnvandring er ikke noen varig løsning, det utsatte et problem, sa Solberg.

Hun er slett ikke enig i at regjeringen har neglisjert Nord-Norge.

– Skal vi ha bærekraftige kommuner og distriktssamfunn, så må folk ha en jobb å gå til. Da må vi legge til rette for at nordnorske bedrifter er konkurransedyktige, slik at det investeres, skapes arbeidsplasser og skapes nye bedrifter, sa Solberg.

Annonse

– Drøm fra 60-tallet

Hun viste til at regjeringen har senket skattene og avgiftene med 25 milliarder kroner «for å gjøre hele det norske næringslivet mer lønnsomt».

– Det er ikke slik at det som er god politikk for Norge, ikke er god distriktspolitikk. Tvert imot er det de delene av landet de som har andre ulemper, som transport og avstandsulemper, som er mest avhengig av å ha gode rammebetingelser, sa Solberg.

Hun etterlyste konkrete forslag fra Senterpartiet, med et stikk mot Vedum:

– Jeg gleder meg sånn til å høre Senterpartiets svar på de store utfordringene, i stedet for deres drøm om 60-tallet, den var ganske godt fremtredende i dag, sa Solberg.

– Strategisk viktig

Vedum snakket riktignok om etterkrigstiden i sitt innlegg, men trakk da fram gjenoppbygningen av Finnmark som et eksempel på et samfunnsprosjekt og ikke noe som var basert på bedriftsøkonomiske kalkyler.

– Man så det som strategisk viktig at det skulle bo folk i alle deler av landet, sa han.

Han mener at distriktspolitikk ofte blir diskutert som en utgiftspost, i stedet for at det blir regnet som en investering.

– Nord-Norge er en landsdel med enorme ressurser, folk med stor stå-på-vilje og lokal stolthet. Skal vi utnytte ressursene og ta folk på alvor, kan ikke staten og offentlig sektor svekke sin tilstedeværelse sine tilbud. Vi må satse på landsdelen, sa Vedum.

(©NTB)

Neste artikkel

Er Sp-velgerne reaksjonære?